Πιο υγιή παιδιά γεννιούνται από τις δίδυμες κυήσεις, όταν τουλάχιστον ο ένας «συγκάτοικος» μέσα στη μήτρα είναι κορίτσι, σύμφωνα με νέα μελέτη ισραηλινών ειδικών.

Τα στοιχεία ανήκουν στους ειδικούς του νοσοκομείου Helen Schneider Hospital for Women και της Ιατρικής Σχολής Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η συνύπαρξη στη μήτρα με ένα κοριτσάκι μπορεί έχει ευεργετικές επιπτώσεις όσον αφορά την υγεία των παιδιών (π.χ. φυσιολογικό βάρος).

«Ένα αρσενικό έμβρυο επηρεάζει το αδελφάκι του αρνητικά, πολύ πιθανόν λόγω των ορμονών» αναφέρει ο δρ. Μάρεκ Γκλέζερμαν, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανέλυσαν τις περιπτώσεις 2.704 διδύμων σε ξεχωριστούς πλακούντες, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ του 1995 και του 2006. Το 16% αφορούσε εγκυμοσύνες δύο κοριτσιών, το 70% αφορούσε εγκυμοσύνες αγοριού-κοριτσιού και το 14% εγκυμοσύνες δύο αγοριών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν λοιπόν, ότι πρόωρος τοκετός παρατηρούνταν συχνότερα κατά την εγκυμοσύνη δύο αγοριών, καθώς στην περίπτωση αγοριού-κοριτσιού η πιθανότητα αυτή περιοριζόταν στο 7,5%, ενώ σε εκείνη των δύο κοριτσιών άγγιζε μόλις το 5,5%.

Ακόμη, είδαν ότι το μέσο βάρος των αγοριών διδύμων έτεινε να είναι μικρότερο και η ανάπτυξη πιο περιορισμένη, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζεύγη. Τα δίδυμα κοριτσάκια παρουσίαζαν τις λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών ή νευρολογικών προβλημάτων σε σχέση με τα ζευγάρια αγόρι-κορίτσι.

Από την άλλη, ο δρ. Στίβεν Όρι, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραρωγικής Ιατρικής, μελετώντας τα αποτελέσματα της μελέτης τόνισε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος παρακολούθησης των γυναικών που φέρουν δίδυμα ανάλογα με το φύλο.

«Δεν πιστεύω ότι τα ευρήματα αυτά είναι αρκετά για να μας οδηγήσουν σε κάποια αλλαγή στον τρόπο παρακολούθησης των εγκύων» αναφέρει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα:
Στον αστερισµό των διδύµων
http://www.vita.gr/html/ent/883/ent.6883.asp

Δίδυμα από κατεψυγμένο σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/901/ent.7901.asp

Νέα τεχνική υπόσχεται λιγότερα δίδυμα
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.5013.asp