Τον κίνδυνο θρομβώσεων στη μέση ηλικία αυξάνει η συσσώρευση λίπους στους γοφούς για τις γυναίκες και στην κοιλιακή χώρα για τους άνδρες, εκτιμά νέα δανέζικη μελέτη, ανατρέποντας τις υφιστάμενες αντιλήψεις.

Η δεκαετής μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαρχους, στην οποία συμμετείχαν περίπου 60.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 50 έως 64 ετών, έδειξε έναν ξεκάθαρο συσχετισμό μεταξύ των θρομβώσεων και της κατανομής του λίπους, τόσο στο γυναικείο όσο και στον ανδρικό οργανισμό.

Οι επιστήμονες, παρ’ όλα αυτά, διαπίστωσαν κάποιες διαφορές ως προς τις προβληματικές περιοχές για κάθε φύλο: Για τις γυναίκες οι γοφοί ήταν εκείνοι που συνδέονταν θετικά με τον κίνδυνο θρομβώσεων, ενώ στην περίπτωση των ανδρών η κοιλιά.

«Όλες οι μορφές παχυσαρκίας αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, ωστόσο η περιοχή όπου συσσωρεύεται το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Μαριάν Τανγκ Σεβέρινσεν.

«Για τους γιατρούς, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη την κατανομή του λίπους στο σώμα του ασθενούς κατά την αξιολόγηση του κινδύνου θρομβώσεων», συμπληρώνει η ειδικός.

Τα ανησυχητικά ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Circulation: Journal of the American Heart Association».

Διαβάστε ακόμα:
Χάπι κατά των θρομβώσεων
http://www.vita.gr/html/ent/454/ent.5454.asp

Μετρήστε τώρα τους μηρούς σας!
http://www.vita.gr/html/ent/961/ent.9961.asp

Η κοιλίτσα «εγκυμονεί» κινδύνους
http://www.vita.gr/html/ent/906/ent.8906.asp