Τα άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και συχνής άσκησης μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

«Η απώλεια σωματικού βάρους συνοδεύεται από τον περιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης του διαβήτη», αναφέρει ο δρ. Γουίλιαμ Νόουλερ, του οποίου η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet».

Η δεκαετής μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 3.234 υπέρβαρους ενηλίκους, έδειξε ότι όσοι έφεραν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατάφερναν να χάσουν κάποια κιλά, περιόριζαν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά τουλάχιστον 30%.

Η ηλικιακή ομάδα που παρουσίασε τα πιο θεαματικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν εκείνη των 60 ετών και άνω. Μέσω της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης τα άτομα αυτά κατάφεραν να μειώσουν την πιθανότητα του διαβήτη κατά 50%.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Γκρίφιν Ρότζερς, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων των ΗΠΑ (NIDDKD): «Εκατομμύρια άτομα μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη για χρόνια ή ακόμη και να την αποτρέψουν, εάν χάσουν κάποια περιττά κιλά και αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα».

Διαβάστε ακόμα:
Αν είστε διαβητικοί, γυμναστείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.4600.asp

Πώς προλαμβάνεται ο διαβήτης
http://www.vita.gr/html/ent/062/ent.9062.asp

Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp