Η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέoς από εγκύους που βρίσκονται σε προχωρημένη κύηση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος για το βρέφος.

Τα νέα ανησυχητικά στοιχεία έρχονται από του ειδικούς του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η συνεχής λήψη φυλλικού οξέoς σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αυξάνει κατά 30% τις πιθανότητες του βρέφους να εμφανίσει άσθμα.

Όπως τονίζει ο συνεργάτης καθηγητής δρ. Μάικλ Ντέιβις: «Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών συνεχίζει να λαμβάνει συμπληρώματα φυλλικού οξέος καθ’ όλη την εγκυμοσύνη, επειδή πιστεύει ότι είναι ωφέλιμα».

«Ο ρόλος του φυλλικού οξέος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, γιατί προστατεύει το έμβρυο από νευρολογικές ανωμαλίες, όπως π.χ. η δισχιδής ράχη», υποστηρίζει ο ειδικός. «Όμως, επειδή ακριβώς είναι τόσο σημαντικός, η λήψη του θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή», υπογραμμίζει.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 550 γυναίκες, από τις οποίες όσες λάμβαναν τα συμπληρώματα φυλλικού οξέoς λίγο πριν συλλάβουν και για ένα μικρό διάστημα στις αρχές της εγκυμοσύνης τους δεν έδειξαν να αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος για το παιδί τους.

Αντίθετα, όσες λάμβαναν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα από τη 16η έως την 30ή εβδομάδα της κύησης ενίσχυαν κατά 30% την πιθανότητα το παιδί τους να πάσχει από άσθμα.

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology».

Διαβάστε ακόμα:
Το πιο… φυλλικό οξύ για τα μωρά!
http://www.vita.gr/html/ent/295/ent.9295.asp

Φυλλικό οξύ για δυνατό σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/567/ent.5567.asp

Φυλλικό οξύ vs Άνοια!
http://www.vita.gr/html/ent/837/ent.4837.asp