Μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ίσως αποτελέσει ισχυρό «όπλο» εναντίον σοβαρών παθήσεων που συχνά είναι μοιραίες.

Γάλλοι ειδικοί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή εγκεφαλική πάθηση, την αδρενολευκοδυστροφία -σε πολλούς είναι γνωστή από την ταινία «Lorenzo’s Oil»-, η οποία καταστρέφει τη μυελίνη, προκαλεί διαταραχές ομιλίας και κοινωνικοποίησης, αδυναμία συντονισμού των κινήσεων, άνοια και, έπειτα από περίπου 10 χρόνια, το θάνατο.

Τα ευχάριστα νέα έρχονται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου ParisDescartes, οι οποίοι για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ως «όχημα» τον ιό του HIV, αφού προηγουμένως τον είχαν «απενεργοποιήσει», ώστε να μην είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Science», οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε δύο αγοράκια 7 ετών, τα οποία έπασχαν από τη σπάνια εγκεφαλική νόσο.

Δύο χρόνια μετά την πειραματική θεραπεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της νευρολογικής βλάβης στα δύο αγοράκια έδειξε να έχει «φρενάρει» (ή ακόμη και να έχει αντιστραφεί), με αποτέλεσμα να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο και να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε επιτυχώς ως «όχημα» τον ιό του HIV και μάλιστα για την περίπτωση μιας τόσο σοβαρής νόσου του εγκεφάλου, η οποία τελικώς θεραπεύτηκε αποτελεσματικά χάρη στη γονιδιακή θεραπεία», αναφέρει ο καθηγητής Παιδιατρικής δρ. Πατρίκ Ομπούρ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Το εντυπωσιακό γύρω από τη νέα θεραπεία είναι ότι οι αλλαγές που προκαλεί στο γενετικό υλικό του ασθενούς είναι μόνιμες. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι ως προς την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου για τη θεραπεία και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Διαβάστε ακόμα:
Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

Τεχνητός εγκέφαλος σε 10 χρόνια!
http://www.vita.gr/html/ent/789/ent.9789.asp

Γονιδιακή η θεραπεία της τύφλωσης
http://www.vita.gr/html/ent/277/ent.10277.asp