Τα παιδιά που καταναλώνουν συχνά ζαχαρούχα ποτά έχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα στην εφηβεία.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα αναψυκτικά, φρουτοποτά και γενικότερα ζαχαρούχα ροφήματα καταναλώνουν τα παιδιά στα πέντε τους χρόνια, τόσο υψηλότερη συσσώρευση σωματικού λίπους μπορεί να εμφανίσουν στην εφηβεία.

Συγκεκριμένα, η ομάδα της δρος Λάουρα Φιορίτο κατέγραψε τα ποτά και τα ροφήματα που κατανάλωναν καθημερινά 166 κορίτσια από την ηλικία των πέντε και μέχρι να φθάσουν 15 ετών. Παράλληλα, οι ειδικοί μετρούσαν το βάρος, το ύψος και τα επίπεδα λιπώδους ιστού των παιδιών.

Η μεγαλύτερη αλλαγή παρατηρήθηκε στα παιδιά που έπιναν δύο ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά ημερησίως. Μεταξύ των κοριτσιών που από πέντε ως 15 ετών έπιναν λιγότερο από ένα ζαχαρούχο ποτό την ημέρα, μόνο το 16%-19% εμφάνισε αύξηση βάρους και κατατάχθηκε στην κατηγορία των υπέρβαρων.

Από τα παιδιά που έπιναν δύο ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα, το 39% ήταν ήδη υπέρβαρο στην ηλικία των πέντε ετών, ενώ το 32% αυτών παρέμεινε υπέρβαρο μέχρι τα 15 του.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να υποκαθιστούν ζαχαρούχα ποτά και ροφήματα με γάλα με χαμηλά λιπαρά, φυσικούς χυμούς και νερό.

Διαβάστε ακόμα:
Τα σνακ του σχολείου
http://www.vita.gr/html/ent/636/ent.1636.asp

Tα πιο συχνά λάθη στη διατροφή του
http://www.vita.gr/html/ent/180/ent.6180.asp

Oι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο του!
http://www.vita.gr/html/ent/746/ent.6746.asp