Ένα ευρηματικό λογισμικό που ανέπτυξαν αμερικανοί και αυστραλοί επιστήμονες και αναλύει τον ήχο του βήχα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στιγμιαία διάγνωση από το κινητό τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα, φορτώνοντας το νέο λογισμικό στο κινητό του, ο καθένας θα μπορούσε να μάθει ανά πάσα στιγμή εάν ο βήχας του υποδηλώνει κρυολόγημα, ίωση, πνευμονία ή κάποια άλλη σοβαρή νόσο του αναπνευστικού συστήματος, και να αποταθεί στη συνέχεια στο γιατρό του.

Όπως ακριβώς και ο γιατρός, έτσι και το «έξυπνο» λογισμικό μπορεί να κατατάσσει το βήχα ανάλογα με τον ήχο του, π.χ. αν αυτός είναι ξηρός, υγρός, βαθύς, επιφανειακός, συνεχόμενος ή κοφτός. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα στην οθόνη.

«Γιατί δεν αξιολογούμε ήδη το βήχα μας;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά η κ. Σούζαν Σμιθ από την εταιρεία STAR Analytical Services, η οποία συμμετέχει στη μελέτη.

«Πρόκειται για ένα πολύ κοινό σύμπτωμα διάφορων ασθενειών και εμείς στηριζόμαστε σε γιατρούς και νοσοκόμες που χειρίζονται ακόμα την τεχνολογία του 19ου αιώνα», εξηγεί, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και τους ειδικούς να προχωρούν σε ταχύτερες διαγνώσεις.

Διαβάστε ακόμα:
Τι λέει ο σκύλος σας;
http://www.vita.gr/html/ent/778/ent.9778.asp

Γκάτζετ κατά της παιδικής παχυσαρκίας!
http://www.vita.gr/html/ent/424/ent.5424.asp