Αν σχεδιάζετε να βάψετε το σπίτι σας, κάνοντάς του ένα επιτυχημένο lifting, μη φαντάζεστε ότι είναι κάτι που μπορείτε να «ξεπετάξετε» – εκτός, βέβαια, αν δεν σας νοιάζει το τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει να έχετε χρόνο και υπομονή, ώστε το «φρεσκάρισμα» των τοίχων να γίνει σωστά και η ανανέωση του χώρου σας να σας ικανοποιήσει. Κάντε, λοιπόν, τα πρώτα σας βήματα ακολουθώντας τις συμβουλές του ειδικού και περιορίζοντας προς το παρόν τα πειράματά σας στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τι μπογιά να διαλέξω;
Στους εσωτερικούς τοίχους χρησιμοποιήστε πλαστικά υδατοδιαλυτά χρώματα, που στεγνώνουν γρήγορα, δεν έχουν έντονη οσμή και αναθυμιάσεις, και καθαρίζουν εύκολα. Μάλιστα, ορισμένα χρώματα (π.χ. κόκκινο, κίτρινο) υπάρχουν έτοιμα ως βάση, ενώ οι υπόλοιπες αποχρώσεις ετοιμάζονται από ειδικό μηχάνημα στο κατάστημα.

Συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα
• Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τι σας αρέσει, προμηθευτείτε δειγματολόγια και δοκιμάστε τα στην επιφάνεια που θέλετε να βάψετε.
Αν ο τοίχος έχει άλλο χρώμα, περάστε μερικά χέρια λευκό πριν από το χρώμα που θέλετε.
Τα έντονα χρώματα πρέπει να περαστούν πολλά «χέρια» για να μην έχουν ατέλειες.
Όσο καλύτερο είναι το χρώμα τόσο λιγότερα «χέρια» χρειάζεται να περάσετε.

Πόσο χρώμα θα χρειαστώ;
Αν θέλετε να «φρεσκάρετε» ένα μέσο δωμάτιο (περίπου 25 τ.μ.), υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου έναν κουβά 10 λίτρων χρώμα πλαστικό που αραιώνεται με νερό. Διαφορετικά, σε κάθε μπογιά αναγράφεται ο αριθμός των τ.μ. που μπορεί να καλύψει 1 λίτρο αδιάλυτης βαφής ή ολόκληρος ο κουβάς.

Βάψιμο για αρχάριους
Μαζέψτε! Μαζέψτε χαλιά, διακοσμητικά, ξεκρεμάστε ό,τι υπάρχει στους τοίχους και το ταβάνι (πίνακες, φωτιστικά) και μεταφέρετε ό,τι μπορείτε σε άλλο χώρο. Τα βαριά αντικείμενα βάλτε τα στο κέντρο του δωματίου και καλύψτε τα με νάιλον ή σεντόνια.
Καθαρίστε! Για καλύτερο αποτέλεσμα, ο τοίχος που θα βαφτεί πρέπει να είναι καθαρός, χωρίς λίπη, άλατα, σκουριές. Πλύντε τον, λοιπόν, με νερό και σαπούνι.
Στρώστε! Καλύψτε με χαρτοταινία τα σημεία που ο τοίχος εφάπτεται με επιφάνειες που δεν θέλετε να λερωθούν (ντουλάπες, κουφώματα, σοβατεπιά, διακόπτες) και με χαρτόνι ή εφημερίδες το πάτωμα.
Μαστορέψτε! Απομακρύνετε με τη σπάτουλα την μπογιά που έχει ξεφτίσει ή φουσκώσει και στοκάρετε τον τοίχο στα σημεία αυτά και όπου αλλού χρειάζεται (τρύπες από καρφιά, λεκέδες). Αφού στεγνώσει ο στόκος, τρίψτε τον με γυαλόχαρτο και περάστε τα σημεία με αστάρι νερού, για να μην «ξεφλουδίσει» το χρώμα, αλλά και για να μη διαφέρει στον τόνο.
Βάψιμο Ενώ στεγνώνει το αστάρι, αραιώστε το χρώμα με νερό (π.χ. τα 10 lt με λίγο παραπάνω από 1,5 lt νερό). Πρώτα κάντε προσεκτικά με το πινέλο τα «κοψίματα», δηλαδή τις γωνίες μεταξύ των τοίχων, γύρω από ντουλάπες, κάσες και διακόπτες. Αν βάψετε το ταβάνι, ξεκινήστε από αυτό και μετά συνεχίστε στους τοίχους, χρησιμοποιώντας το ρολό και το κοντάρι. Βουτήξτε το ρολό στο σκαφάκι με την μπογιά και ρολάρετέ το στη ρηχή πλευρά για να στραγγίξει και να απλωθεί το χρώμα. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι σταθερές, αργές, μικρές και να γίνονται από πάνω προς τα κάτω, σχηματίζοντας ανάποδο «Μ» («W»). Πριν προχωρήσετε, ξαναπεράστε το ίδιο τμήμα για να καλυφθούν τα κενά. Όταν στεγνώσει το «πρώτο χέρι», περάστε το «δεύτερο» με την ίδια σειρά, δηλαδή πρώτα τα «κοψίματα» και μετά τα μεγάλα κομμάτια τοίχου.
Tip Επιλέξτε ρολό με κοντές τρίχες για τις λείες επιφάνειες και με μακριές για τις σαγρέ.



Ο εξοπλισμός του νέου ελαιοχρωματιστή

Νάιλον μίας χρήσης ή παλιά σεντόνια
Εφημερίδες ή χαρτόνια
Χαρτοταινία (5άρα)
Πινέλο (κονταροπίνελο 3άρι)
Κοντάρι (ανοιγόμενο 3μετρο)
Ρολό
Σπάτουλα
Έτοιμο στόκο τοίχου (1/2 κιλό)
Γυαλόχαρτο (π.χ. 8άρι)
Σκαφάκι που χωράει το ρολό
Κοντάρι σκούπας
tip Στα χρωματοπωλεία θα βρείτε μεγάλη ποικιλία οικολογικών χρωμάτων, που χρησιμοποιούν ως διαλύτη
το νερό και είναι εξίσου αποτελεσματικά. Ελέγχετε, ωστόσο, αν έχουν την κατάλληλη σήμανση (ecolabel).



Μην ξεχνάτε την καθαριότητα
• Πιτσιλιές
Καθαρίστε τις πριν στεγνώσουν, με ένα βρεγμένο πανί. Αν στεγνώσουν, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να τις απομακρύνετε.
Πινέλα, ρολά Το πλαστικό χρώμα φεύγει με ζεστό νερό και σαπούνι, ενώ τα περισσότερα χρώματα με βάση το νερό φεύγουν με νερό!
• Υπόλοιπος εξοπλισμός Καθαρίζετέ τον μόλις τελειώσετε τις εργασίες, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.

Και μετά τι;
Αν θέλετε τις μπογιές Καθαρίστε το καπάκι των δοχείων από το χρώμα, κλείστε καλά τα κουτιά και μην τα αφήσετε σε μέρος ζεστό ή ψυχρό. Επίσης, μην αποθηκεύετε υδατοδιαλυτά προϊόντα αραιωμένα, γιατί δημιουργούνται δυσάρεστες μυρωδιές.
Αν δεν τις θέλετε Δώστε τις σε κάποιον άλλον. Διαφορετικά, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας και μην τις αδειάσετε στην αποχέτευση.

Tip Αν θέλετε να κάνετε τον έναν τοίχο πιο σκού­ρο, φροντίστε να καλύ­ψετε με χαρτο­ταινία και χαρτί τις γω­νίες στους διπλανούς τοίχους και το ταβάνι.



Προστασία

Φορέστε πρόχειρα ρούχα, μαντίλι στα μαλλιά, γάντια και προστατευτικά γυαλιά.
Φροντίστε ο χώρος που δουλεύετε να αερίζεται.



Για προχωρημένους
Αν θέλετε να κάνετε τεχνοτροπία ή αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα (π.χ. μούχλα), συμβουλευτείτε μπογιατζή ή το χρωματοπώλη σας. Επίσης, αν θέλετε να βάψετε τους εξωτερικούς τοίχους, ξύλινες ή μεταλλικές επιφάνειες, η διαδικασία είναι παρόμοια, αλλά θα χρειαστείτε διαφορετικά χρώματα και κάποια επιπλέον υλικά.

Το κέρδος σας*
Ένας επαγγελματίας ελαιοχρω­ματιστής (υλικά και εργατικά για ένα δωμάτιο 25 τ.μ.)
Σύνολο………………………………100-120 €

Οικολογικό χρώμα λευκό (10 lt) ………………………………42 €
Νάιλον μίας χρήσης (4 μ. x 5 μ.) ………………………………1,50 €
Χαρτοταινία ………………………………………………………..2,15 €
Πινέλο………………………………………………………………. 6 €
Κοντάρι …………………………………………………………….5,50 €
Ρολό …………………………………………………………………3,50 €
Σπάτουλα ………………………………………………………….1,60 €
Έτοιμος στόκος τοίχου …………………………………………..1,80 €
Γυαλόχαρτο (1 κόλλα)…………………………………………… 0,50 €
Σκαφάκι …………………………………………………………….1,95 €
Σύνολο
………………………………………………………………. 66,50 €
*Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ενδέχεται να διαφέρουν από το ένα κατάστημα στο άλλο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Μιχάλη Ματθαιάκη, ελαιοχρωματιστή, και τα καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης χρωμάτων «Θεολόγος Σμυρνιόπουλος».