Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε νέα μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης που χρησιμοποιεί ωάρια από δύο διαφορετικές δότριες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα μέθοδος απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης. Με τη συγκεκριμένη τεχνική οι ειδικοί βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη γέννηση του πρώτου μωρού με τρεις γονείς.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του δρ. Ατσούσι Τανάκα χρησιμοποίησε ωάρια από νεαρές δότριες για να επανορθώσει βλάβες στα ωάρια των μεγαλύτερων γυναικών, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης.

Αν και για την ώρα οι ειδικοί δεν έχουν εμφυτεύσει τα συγκεκριμένα ωάρια σε κάποια γυναίκα, ωστόσο προχώρησαν στην τεχνητή γονιμοποίησή τους και κατάφεραν στο εργαστήριο να αναπτύξουν ένα πρώιμο έμβρυο.

«Εάν θα μπορούσαμε να εμφυτεύσουμε αυτά τα έμβρυα σε κάποια γυναίκα, τότε πιστεύω ότι τα ποσοστά επιτυχίας θα ήταν πολύ υψηλά», αναφέρει ο ίδιος ο κ. Τανάκα.

Η νέα αυτή τεχνική θα μπορούσε να φέρει νέα πνοή στα «γερασμένα» ωάρια γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και να βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν τις κινήσεις αυτές με επιφύλαξη, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία υβριδίων ή γενετικώς τροποποιημένων παιδιών…

Διαβάστε ακόμα:
Εξωσωματική: Νέα τεχνική για επιτυχημένη εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/042/ent.10042.asp

8 ερωτήσεις… για τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.5343.asp

Ο πόλεμος της… εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/473/ent.9473.asp