Μια πρωτοποριακή τεχνική, η οποία θα επιτρέπει σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή να ανακτούν το χαμένο τους μαστικό ιστό, ανέπτυξαν αυστραλοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μικροχειρουργικής Bernard O’ Brien με έδρα στη Μελβούρνη.

Η μέθοδος πραγματοποιείται με την εισαγωγή κάτω από το δέρμα του στήθους ενός «καλουπιού» στο σχήμα του μαστού, μέσα στο οποίο τοποθετείται ένα μικρό δείγμα λιπώδους ιστού από τον οργανισμό της ίδιας της γυναίκας. Ένα αιμοφόρο αγγείο συνδέεται χειρουργικά με το «καλούπι» για να επιτρέψει στον ιστό να αναπτυχθεί και να γεμίσει το κενό του καλουπιού σε έξι με οκτώ μήνες.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές της μεθόδου, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε τρεις έως έξι μήνες. Στόχος των ειδικών τώρα είναι η δημιουργία ενός βιοδιασπώμενου «σάκου», ο οποίος μετά το γέμισμά του θα απορροφάται από τον οργανισμό και δεν θα χρειάζεται να αφαιρεθεί.

«Δοκιμάσαμε τη διαδικασία σε διαφορετικά μοντέλα ζώων και έχουμε τώρα στα χέρια μας αρκετά στοιχεία ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, δρ. Φιλίπ Μαρσέγια.

Αν οι δοκιμές σε ανθρώπους στεφθούν με επιτυχία, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή θα έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώνουν με φυσικό τρόπο το χαμένο τους μαστικό ιστό χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων στήθους.

Διαβάστε ακόμα:
«Φως» στον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.9486.asp

8 τρόποι να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/043/ent.10043.asp

Επιτυχίες στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.7930.asp