Ο ρινοϊός που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα ενδεχομένως να αποτελεί τον εχθρό της νέας γρίπης, υποστηρίζει αμερικανός επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί σε κάποιες χώρες άργησε να παρατηρηθεί έξαρση των κρουσμάτων της νέας γρίπης. Ακόμη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους καταπολέμησης της πανδημικής γρίπης.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει παρατηρηθεί πλήρης δραστηριότητα της πανδημικής γρίπης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζει ο κ. Άρνολντ Μόντο.

Όπως δήλωσε ο ειδικός στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», κατά τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων του συγκεκριμένου ρινοϊού, έκανε εντονότερη την εμφάνισή της η νέα γρίπη. Ο ίδιος υποπτεύεται ότι ο ρινοϊός «μπλόκαρε» τη μετάδοση της νέας γρίπης. Πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται ιική παρεμβολή, δηλαδή ένας ιός καταφέρνει να μπλοκάρει τη δράση ενός άλλου.

«Πιστεύουμε ότι, όταν κάποιος μολύνεται από έναν ιό, ενεργοποιούνται οι άμυνες του οργανισμού του, αποκλείοντας έτσι τη μόλυνσή του από κάποιον άλλον ιό», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Αμπ Όστερχαους από το Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ στην Ολλανδία.

Διαβάστε ακόμα:
Γρίπη – διατροφή: Κρατάτε γερά αντιστάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.10217.asp

Όλα τα εμβόλια μαζί!
http://www.vita.gr/html/ent/198/ent.10198.asp

Πώς «χτυπά» ο Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/190/ent.10190.asp