Άμεση χορήγηση αντιιικών για την αντιμετώπιση του Η1Ν1, προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με νέα ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει πως η άμεση λήψη αντιιικών φαρμάκων από εγκύους, μικρά παιδιά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας που εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα προστατεύει αποτελεσματικά από τη νέα γρίπη.

«Προκειμένου να προλαμβάνεται σοβαρή εξέλιξη της γρίπης σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα αντιιικά πρέπει να χορηγούνται έγκαιρα» αναφέρει η δρ. Νίκι Σίντο από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τη Γρίπη του ΠΟΥ.

Όπως δήλωσε η ίδια, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μετάλλαξη του ιού, ενώ οι έρευνες από την εμφάνιση του Η1Ν1 μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε εγκύους, παιδιά κάτω των δύο ετών και άλλες ευπαθείς ομάδες, είναι ασφαλής.

Από την άλλη, νέα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ δείχνουν ότι η χορήγηση του εμβολίου της εποχικής γρίπης δεν προσφέρει καμία προστασία από την πανδημική γρίπη.

Οι αμερικανοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν κάνει το εμβόλιο για την περίοδο 2008-2009, αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο μόλυνσης από τη νέα γρίπη όπως και τα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα ευρήματα αυτά στηρίζουν τα αποτελέσματα αυστραλιανής μελέτης που επίσης υποστήριζε ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης δεν προστατεύει από τον Η1Ν1.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, επιστήμονες και αρμόδιες αρχές καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με το θυμό του κόσμου λόγω της υπερβολικής κινδυνολογίας για τη νέα γρίπη, προς όφελος κυρίως των φαρμακευτικών εταιρειών – και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα «The Independent» είχε αυτήν την εβδομάδα άρθρο με τίτλο: «Πανδημία; Ποια πανδημία;», ενώ σε ανάλογα δημοσιεύματα προχώρησαν και γαλλικές εφημερίδες.

Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι στη Βρετανία έχουν ήδη αναθεωρηθεί (μειούμενες) δύο φορές οι προβλέψεις για τον αριθμό των ανθρώπων που είτε θα νοσήσουν είτε θα πεθάνουν από τη νέα γρίπη: το αρχικό «σενάριο» προέβλεπε 65.000 θανάτους ενώ σήμερα η πρόβλεψη αυτή έχει μειωθεί στους 1000, πολύ λιγότερους δηλαδή από τους 4000-8000 θανάτους που προκαλεί η εποχική γρίπη.

Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, φαίνεται ότι περπατούν σε μια λεπτή, «εύθραυστη» γραμμή: υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει η προβλεπόμενη έξαρση και τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, ωστόσο αυτό δεν κάνει την πανδημική γρίπη λιγότερο επικίνδυνη.

Μάλιστα ισχυρίζονται ότι το γεγονός ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη περισσότερα θύματα από τη νέα γρίπη, οφείλεται στην άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών στα όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμα:
Το κρυολόγημα κατά του Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.10379.asp

Γρίπη – διατροφή: Κρατάτε γερά αντιστάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.10217.asp

Έκκληση για εμβολιασμό των εγκύων
http://www.vita.gr/html/ent/273/ent.10273.asp