Το γονιδιακό μηχανισμό κυτταρικής επιδιόρθωσης που σχετίζεται με τη διαδικασία της γήρανσης κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» οι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί του Κολεγίου Ιατρικής Άλμπερτ Άινσταιν του Πανεπιστημίου Γιεσίβα στη Νέα Υόρκη μελέτησαν εβραίους ασκενάζι και είδαν ότι όσοι ζούσαν ως τα βαθιά γεράματα έφεραν μια “υπερδραστήρια” εκδοχή του ενζύμου τελομεράση, που ευθύνεται για την αναδόμηση των τελομερών, δηλαδή του τελευταίου τμήματος του DNA των κυττάρων.
Τα «προικισμένα» άτομα, παρά τα 100 τους χρόνια, είχαν πολύ καλή φυσική κατάσταση για την ηλικία τους και ήταν υγιείς, συγκριτικά με τα υπόλοιπα που δεν έφεραν τη συγκεκριμένη “υπερδραστήρια” εκδοχή του γονιδίου και είχαν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.
«Ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί χρωστούν τη μακροζωία τους σε ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τη διατήρηση των τελομερών», εξηγεί ο βοηθός καθηγητής ιατρικής και γενετικής κ. Γουσίν Σου.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Η δράση των τελομερών ενάντια στην διαδικασία της γήρανσης είναι ήδη γνωστή, καθώς αποτέλεσε αντικείμενο της βραβευμένης με Nόμπελ Ιατρικής αμερικανικής μελέτης των Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, Τζακ Σζόστακ και Κάρολ Γκρέιντερ.
Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία αντιγηραντικών φαρμάκων που θα βασίζονται στο συγκεκριμένο μηχανισμό.
Διαβάστε ακόμα:
S6K1, το γονίδιο της μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.10144.asp
Θα τα εκατοστίσετε;
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.8835.asp
Μπείτε στο «Club Méditerranée» της µακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.7832.asp
Τα γονίδια της μακροζωίας!
Το γονιδιακό μηχανισμό κυτταρικής επιδιόρθωσης που σχετίζεται με τη διαδικασία της γήρανσης κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» οι επιστήμονες.