Σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου προκαλεί βιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Έρεμπρο ανακάλυψαν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της αύξησης των επιπέδων της πρωτεΐνης τρανσθυρετίνης. Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται στο υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και αποτελεί ένα προστατευτικό «μαξιλάρι» του.

Η αύξηση των επιπέδων της τρανσθυρετίνης ενδεχομένως να μην αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ερευνητής κ. Φρέντρικ Σέντερκβιστ, αποδεικνύει ότι η χρήση των κινητών προκαλεί βιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Από την ίδια μελέτη μάλιστα, προέκυψε ότι παιδιά και έφηβοι που χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά τα κινητά τους παραπονιούνταν για προβλήματα, όπως οι πονοκέφαλοι και η δυσκολία συγκέντρωσης.

«Η επιπτώσεις των κινητών στην υγεία αφορούν κυρίως πονοκεφάλους, κρίσεις άσθματος και τη δυσκολία συγκέντρωσης» αναφέρει ο κ. Σέντερκβιστ. «Χρειάζεται όμως περαιτέρω μελέτη προκειμένου να ξεχωρίσουμε τις πραγματικές επιπτώσεις που οφείλονται στη χρήση κινητού τηλεφώνου».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στα χέρια του μελέτες που συσχετίζουν τα κινητά με όγκους του εγκεφάλου. Οι μελέτες προέρχονται από 13 χώρες: οι 6 από τις 8 έρευνες που αναζητούσαν συσχετισμό ανάμεσα στη χρήση κινητού και ενός επικίνδυνου εγκεφαλικού όγκου, του γλοιώματος, έδειξαν πράγματι αυξημένο κίνδυνο. Οι δύο από τις επτά που εξέταζαν καλοήθεις όγκους του νεύρου ανάμεσα στο αυτί και τον εγκέφαλο έδειξαν κάποια αύξηση του κινδύνου και μία έδειξε αυξημένο κίνδυνο για όγκους των σιελογόνων αδένων.

Οι ειδικοί πάντως συμβουλεύουν τα εξής μέτρα προστασίας:

*Να έχουμε πάντα το κινητό σε απόσταση τουλάχιστον 3 εκατοστών από το σώμα μας

*Να μην χρησιμοποιούμε το κινητό μας όταν δεν έχει καλό σήμα

*Να χρησιμοποιούμε ανοιχτή ακρόαση ή ενσύρματο ακουστικό αντί για Bluetooth.

Διαβάστε ακόμα:
Τα 10 κινητά με τη χαμηλότερη ακτινοβολία
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.9015.asp

Προσοχή στα κινητά…
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.7106.asp