Από τα 50 χρόνια και όχι από τα 40 θα πρέπει να υποβάλλονται οι γυναίκες συστηματικά σε μαστογραφία.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Annals of Internal Medicine», οι γυναίκες μεταξύ 50 και 74 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια.

Οι νέες οδηγίες είναι βασισμένες σε εκτιμήσεις έξι ανεξάρτητων ερευνητικών ομάδων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και στην ουσία μεταθέτουν την έναρξη των μαστογραφιών περίπου στα 50 χρόνια, δηλαδή μία δεκαετία αργότερα από ό,τι συνηθίζεται τώρα.

Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή οι ειδικοί είδαν ότι σε γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών που υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, θα εντοπίζεται περίπου το 81% των καρκινικών όγκων, δηλαδή περίπου όσο και τώρα, ο αριθμός όμως των εσφαλμένων διαγνώσεων θα μειωθεί κατά 50%.

Ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί αποφάσισαν να μεταφέρουν την έναρξη των συστηματικών μαστογραφιών μία δεκαετία αργότερα είναι γιατί πιστεύουν ότι στις γυναίκες άνω των 50 τα οφέλη της συγκεκριμένης εξέτασης υπερβαίνουν τους κινδύνους της.

Ωστόσο, πολλοί είναι και οι ειδικοί που ισχυρίζονται ότι οι νέες οδηγίες ενδεχομένως να οδηγήσουν πολύ περισσότερες γυναίκες στο θάνατο.

«Οι νέες οδηγίες είναι επιστημονικώς αβάσιμες και αναμένεται να καταδικάσουν γυναίκες ηλικίας από 40 έως 49 ετών σε άδικο θάνατο από καρκίνο του μαστού», υπογραμμίζει κατηγορηματικά ο καθηγητής Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δρ. Ντάνιελ Κόπανς.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, πάλι, υποστηρίζει ότι θα αγνοήσει πλήρως τις νέες οδηγίες.

«Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου θα συνεχίσει να συστήνει στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού να εξετάζονται μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 ετών», δηλώνει ο δρ. Λεν Λίχτενφελντ.

17.11.2009

Διαβάστε ακόμα:
8 τρόποι να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/043/ent.10043.asp

Η μαστογραφία σώζει ζωές
http://www.vita.gr/html/ent/159/ent.10159.asp

19 SOS ερωτήσεις για τη μαστογραφία
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.5336.asp