Ο Hobbie-J είναι τώρα το πιο έξυπνο ποντίκι στον κόσμο, χάρη στη γονιδιακή παρέμβαση που του χάρισε εντυπωσιακή μνήμη και ευφυΐα.

Μετά την παρέμβαση των ειδικών σε ένα γονίδιο που ελέγχει τη μνήμη, το NR2B, ο Hobbie-J έχει πλέον την ικανότητα να θυμάται για τριπλάσιο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα πιο έξυπνα ποντίκια της ηλικίας του, αλλά και να λύνει καλύτερα παζλ, περνώντας πχ. μέσα από λαβυρίνθους.

«Η μελέτη μας ενισχύει την υπόνοια που είχαμε ότι το γονίδιο NR2B παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τονωτικών φαρμάκων για τη μνήμη» αναφέρει ο δρ. Τζο Ζ Τσιέν επικεφαλής του πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια.

Οι ειδικοί ενέχυσαν στο τρωκτικό γενετικό υλικό με το οποίο ενίσχυσαν το συγκεκριμένο γονίδιο, βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα εγκεφαλικά κύτταρα, δηλαδή, του Hobbie-J επικοινωνούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το τρωκτικό να εμφανίζει παρατεταμένη μνήμη.

Ο δρ. Τσιέν είχε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο πριν από περίπου 10 χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ενίσχυσης της μνήμης θα μπορούσε να λειτουργήσει σε διάφορα είδη θηλαστικών – ακόμη και στον άνθρωπο.

«Η χρήσιμη αυτή μελέτη σε ποντίκια μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων της άνοιας» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Άντριου Σόιμπερ από τον Οργανισμό Έρευνας για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμα:
Γονίδια κατά του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/969/ent.9969.asp

Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp

Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp