Τα τραύματα των παιδιών που λερώνονται όταν παίζουν επουλώνονται ταχύτερα, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες.

Ο λόγος, εξηγούν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, είναι ότι τα φυσιολογικά επίπεδα βακτηρίων που ζουν στο δέρμα πυροδοτούν ένα μηχανισμό ο οποίος αποτρέπει τη δημιουργία φλεγμονών.

Αντίθετα, όπως διαπίστωσαν, η υπερβολική καθαριότητα απομακρύνει αυτά τα βακτήρια με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο σταφυλόκοκκος, ένα κοινό είδος βακτηρίου που εντοπίζεται στην επιφάνεια του δέρματος, σε περίπτωση τραυματισμού αποτρέπει την υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, περιορίζοντας έτσι το πρήξιμο και τη δημιουργία φλεγμονής.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature Medicine», οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μανία των γονιών για υπερβολική καθαριότητα μπορεί τελικά να είναι η αιτία για την έξαρση των αλλεργιών στις ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

«Η μελέτη μας αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία γύρω από τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων που μας ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα, καθώς και για το ρόλο της καθαριότητας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής κ. Ρίτσαρντ Γκάλο.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Παιδί: Είναι απλώς ζιζάνιο ή υπερκινητικό;
http://www.vita.gr/html/ent/211/ent.8211.asp

Tο παιδί μου παίζει «5×5». Tι να προσέξω;
http://www.vita.gr/html/ent/510/ent.1510.asp

Ατυχήματα στο σπίτι. Mη, πρόσεχε!
http://www.vita.gr/html/ent/622/ent.4622.asp