Η συσσώρευση της πρωτεΐνης του β-αμυλοειδούς που μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ίσως τελικά να είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, όπως εκτιμά τώρα νέα ισραηλινή μελέτη.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλες οι μελέτες για την ανάπτυξη φαρμάκων ενάντια στη νευροεκφυλιστική αυτή νόσο εστιάζονταν στην εξάλειψη της «ένοχης» πρωτεΐνης από τον εγκέφαλο.

Τα νέα στοιχεία των ειδικών του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ωστόσο, ανατρέπουν τα υπάρχοντα δεδομένα. Σύμφωνα με τη δρ. Ίνα Σλάτσκι και τους συνεργάτες της, η σημασία του β-αμυλοειδούς για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου είναι τεράστια.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Nature Neuroscience», το β-αμυλοειδές αποτελεί το «κλειδί» για την αποτελεσματική μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των δικτύων νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τις νευρικές συνάψεις και τα νευρικά δίκτυα ποντικών. Είδαν, λοιπόν, ότι σε αυτά τα σημεία υπάρχει ένα ιδανικό ποσοστό β-αμυλοειδούς, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νευρώνων.

Όταν η ισορροπία αυτή διαταραχθεί έστω και λίγο, η μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων αρχίζει να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

«Εάν η πρωτεΐνη απομακρυνθεί από τον εγκέφαλο, κάτι που αποτελεί στόχο φαρμάκων που αναπτύσσονται για το Αλτσχάιμερ, μπορεί να προκληθεί βλάβη στη λειτουργία των νευρώνων, καθώς και μεγαλύτερη αλλά και ταχύτερη συσσώρευση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών με τη νόσο», εξηγεί η δρ. Σλάτσκι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χωρίς το β-αμυλοειδές, ο κίνδυνος για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στη μνήμη και την ικανότητα μάθησης αυξάνεται σημαντικά.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, τα φάρμακα που μελετώνται για τη νόσο Αλτσχάιμερ να στοχεύουν τελικά στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να βοηθήσουν τους ειδικούς στη δημιουργία νέων και αποτελεσματικών θεραπειών κατά του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνες για Αλτσχάιμερ οι δίαιτες τύπου Άτκινς
http://www.vita.gr/html/ent/212/ent.10212.asp

Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

Αλτσχάιμερ, ελπίδες και ερωτηματικά
http://www.vita.gr/html/ent/694/ent.9694.asp