Μέχρι και 90 θερμίδες την ώρα μπορεί να κάψει κανείς στον άνετο καναπέ του λύνοντας …Sudoku.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.cannyminds.com., που εξειδικεύεται στην ενδυνάμωση του νου μέσα από κουίζ και νοητικά παιχνίδια, οι πνευματικές ασκήσεις μπορούν να οδηγήσουν στην καύση κατά μέσο όρο 90 θερμίδων την ώρα – όσο, δηλαδή, ένα μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας!

Ο ειδικός νοητικής ευστροφίας κ. Τιμ Φόρεστερ, συνεργάτης του www.cannyminds.com, αναφέρει ότι όπως ακριβώς το σώμα καίει θερμίδες κατά τη γυμναστική, έτσι και ο εγκέφαλος καίει θερμίδες κατά την επίλυση νοητικών ασκήσεων όπως το Sudoku.

«Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 0,1 θερμίδες το λεπτό μόνο για την επιβίωσή του», εξηγεί ο ειδικός. «Όταν εκτελεί μάλιστα απαιτητικές νοητικές διεργασίες, π.χ. κατά την επίλυση κουίζ ή σπαζοκεφαλιών, ο εγκέφαλός μας καίει περίπου 1,5 θερμίδες το λεπτό», προσθέτει.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες οι οποίοι επικοινωνούν με άλλους νευρώνες, με στόχο τη μετάδοση μηνυμάτων σε διάφορα σημεία του οργανισμού.

Οι νευρώνες αυτοί παράγουν τους νευροδιαβιβαστές, χημικά που βοηθούν στη μεταβίβαση των διαφόρων σημάτων. Για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών τους, ωστόσο, οι νευρώνες χρειάζονται 75% γλυκόζη, θερμίδες και 20% οξυγόνο από το αίμα. Για το λόγο αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Φόρεστερ, όταν εκτελούμε δύσκολες νοητικές πράξεις, π.χ. λύνουμε σταυρόλεξα ή Sudoku, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περισσότερη γλυκόζη και θερμίδες.

Από την πλευρά του, ο οκτάκις νικητής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μνήμης κ. Ντόμινικ Ο’ Μπράιαν εξηγεί ότι όπως το σώμα έτσι και ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από συχνή άσκηση.

«Όπως ακριβώς οφείλουμε να γυμνάζουμε συνεχώς το σώμα μας για να παραμένουμε σε φόρμα και να διατηρούμε την υγεία μας, πρέπει να γυμνάζουμε και το μυαλό και τη μνήμη μας για να διατηρούμε τη νοητική μας ευστροφία», αναφέρει ο ίδιος.

Ιδού, λοιπόν, ενδεικτικά κάποια από τα σνακ με θερμιδική αξία που «καίγονται» σε μία ώρα νοητικής άσκησης:

1 μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας = 56 θερμίδες

1 μπισκότο μαρμελάδας = 85 θερμίδες

1 μπολάκι κρέμα βανίλια = 79 θερμίδες

Όσοι, μάλιστα, έχουν πέσει με τα μούτρα στη …γυμναστική του μυαλού είναι σαν να έχουν κάψει:

Μία χούφτα πατατάκια = 175 θερμίδες

1 σακουλάκι Maltesers = 186 θερμίδες

1 γεμιστό σοκολατένιο αυγό = 173 θερμίδες

1 σακουλάκι ζελεδάκια = 180 θερμίδες

Διαβάστε ακόμα:
Διαλογισμός: Όπως λέμε sudoku
http://www.vita.gr/html/ent/362/ent.7362.asp

Για παρέες «µεγάλων παιδιών»
http://www.vita.gr/html/ent/229/ent.8229.asp


Και τώρα software για να τα ‘χεις τετρακόσια…
http://www.vita.gr/html/ent/521/ent.6521.asp