Η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων γονιμότητας μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο της μήτρας, εκτιμά νέα δανική μελέτη.

Όπως συμπέραναν ο δρ. Άλαν Τζένσεν από τη Δανική Εταιρεία Καρκίνου στην Κοπεγχάγη και οι συνεργάτες του, οι γυναίκες οι οποίες λάμβαναν για περισσότερο από μια δεκαετία ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη ή ανθρώπινη εμμηνοπαυσιακή γοναδοτροπίνη (hMG) με στόχο την απόκτηση παιδιού, αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.

Διαπίστωσαν μάλιστα, ότι παρόμοιο κίνδυνο διέτρεχαν και οι γυναίκες στις οποίες είχε χορηγηθεί κλομιφίνη – που δίδεται συνήθως σε περιπτώσεις όταν δεν υπάρχει φυσιολογική ωορρηξία – ή ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) για έξι ή περισσότερους κύκλους θεραπειών γονιμότητας.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology», τα αποτελέσματα προέκυψαν από τη μελέτη μιας ομάδας 54.362 γυναικών, οι οποίες είχαν ακολουθήσει θεραπείες γονιμότητας από το 1965 έως το 1998.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί απομόνωσαν μια υπό-ομάδα και στη συνέχεια συνέκριναν τον τύπο θεραπείας που είχαν κάνει οι 83 γυναίκες που εμφάνισαν τελικά καρκίνο της μήτρας και 1.241 συνομήλικές τους οι οποίες παρέμειναν υγιείς.

Επισημαίνουν, ωστόσο ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις γυναίκες αυτές προκειμένου να εντοπίσουν ακριβέστερους συσχετισμούς μεταξύ των θεραπειών γονιμότητας και της εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.

Διαβάστε ακόμα:
Φάρμακα για τη γονιμότητα προκαλούν καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/143/ent.8143.asp

Εξωσωματική: Πόσο κινδυνεύουμε από τις ορμόνες;
http://www.vita.gr/html/ent/157/ent.1157.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp