Το κλείσιμο των σχολείων θα μπορούσε να περιορίσει κατά 20% τη μετάδοση της νέας γρίπης, εκτιμούν τώρα οι ειδικοί.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη με επικεφαλής τον κ. Νιλ Χελς από το Πανεπιστήμιο Χάσελτ και Αμβέρσας αφορά στοιχεία που συνέλεξαν οι ειδικοί από 8 διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, Βρετανία και Ουαλία, Φιλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Ολλανδία).

Ως γνωστόν, τα παιδιά θεωρούνται πηγή μόλυνσης και μετάδοσης του ιού. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, λοιπόν, το κλείσιμο των σχολείων θα περιόριζε σημαντικά τη συναναστροφή των παιδιών με συνομηλίκους τους ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της μετάδοσης του Η1Ν1 ακόμη και κατά 20%.

«Τα παιδιά αποτελούν σημαντικούς παράγοντες μετάδοσης πολλών παθογόνων λόγω των συχνών και στενών κοινωνικών επαφών αλλά και της γενικότερης υγιεινής τους», αναφέρει ο κ. Χενς. «Ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην εξέλιξη της πανδημικής γρίπης», συμπληρώνει.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να βάζουν «λουκέτο» στα σχολεία, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αφήσει το συγκεκριμένο μέτρο στην κρίση του κάθε κρατικού μηχανισμού.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που διαφωνούν απολύτως με το κλείσιμο των σχολείων γιατί, όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για περισσότερο χρόνο τα παιδιά τους, μειώνοντας έτσι την παραγωγικότητά τους στην εργασία τους σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία.

Παράλληλα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του ΠΟΥ, το στέλεχος της νέας γρίπης που εμφανίζει αντίσταση στο Tamiflu τείνει να πλήττει περισσότερο άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εμφανίζονται ωστόσο καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι τα περιστατικά αυτά δεν φαίνεται να αποτελούν απειλή στη μάχη για την καταπολέμηση του Η1Ν1.

Η δραστηριότητα της νέας γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για κάποιες εβδομάδες ακόμη προτού εμφανίσει τα πρώτα σημάδια ύφεσης.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι παρατηρούμε κορύφωση της δραστηριότητας του Η1Ν1 στο βόρειο ημισφαίριο. Εντοπίζουμε, παρ’ όλα αυτά, διαφορές από χώρα σε χώρα», αναφέρει ο κ. Κεϊτζί Φουκούντα, επιδημιολόγος του ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμα:
Ποιοι περνούν πιο ήπια τη νέα γρίπη
http://www.vita.gr/html/ent/398/ent.10398.asp

Ασφαλές το εμβόλιο της νέας γρίπης;
http://www.vita.gr/html/ent/478/ent.10478.asp

Το κρυολόγημα κατά του Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.10379.asp