Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, τους μεσήλικες, οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αρθρίτιδα στα γόνατα όταν ασκούνται συχνά.

Εξετάζοντας 236 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45-55 ετών, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας παρατήρησαν ότι όσοι από αυτούς ασκούνταν έντονα αρκετές ώρες την εβδομάδα -π.χ. περπάτημα, σπορ, κηπουρική ή άλλες απαιτητικές δουλειές του σπιτιού- αντιμετώπιζαν τελικά το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι μεσήλικες που κάνουν εντονότερη σωματική άσκηση ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανωμαλίες στις αρθρώσεις των γονάτων, οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας», αναφέρει ο δρ. Κριστόφ Στέλινγκ.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες που είχαν δηλώσει κάποια ενόχληση στα γόνατα σε τρεις ομάδες -χαμηλής, μέτριας και υψηλής έντασης άσκηση- βάσει των στοιχείων για τις δραστηριότητές τους που είχαν δώσει οι ίδιοι.

Στη συνέχεια υπέβαλαν τους εθελοντές σε μαγνητική τομογραφία και διαπίστωσαν ότι τελικά υπήρχε άμεσος συσχετισμός μεταξύ της έντασης των καθημερινών τους δραστηριοτήτων και της φθοράς των γονάτων τους.

«Οι ανωμαλίες των γονάτων αυξάνονταν ανάλογα με το επίπεδο της σωματικής άσκησης», εξηγεί ο δρ. Στέλινγκ. «Επιπλέον, οι βλάβες που εντοπίζονταν στους χόνδρους ήταν πιο σοβαρές μεταξύ των πιο δραστήριων ατόμων», συμπληρώνει.

Τα ανησυχητικά ευρήματα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής στο Σικάγο.

Οι ειδικοί, παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει η άσκηση στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων των μεγαλύτερων ατόμων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι έχουν φλεγμονή στις αρθρώσεις θα πρέπει να αποφεύγουν την έντονη άσκηση και να προτιμούν ασκήσεις, όπως το κολύμπι, που δεν καταπονούν τις αρθρώσεις.

Διαβάστε ακόμα:
«Φρένο» στην αρθρίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.9394.asp

Η γυμναστική στη μέση ηλικία χαρίζει χρόνια
http://www.vita.gr/html/ent/035/ent.10035.asp

«Έξυπνο» φάρμακο σταματά την αρθρίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/795/ent.7795.asp