Το ίδιο μεταδοτική με τη γρίπη φαίνεται ότι είναι η μοναξιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως μάλιστα αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Personality and Social Psychology», πιο επιρρεπείς στη «μετάδοση» της μοναξιάς φαίνεται ότι είναι οι γυναίκες.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Σικάγου και της Καλιφόρνιας, μελετώντας στοιχεία από μια παλαιότερη μακροχρόνια μελέτη παρατήρησαν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να μεταδίδουν τη στενοχώρια τους και στους γύρω τους, με αποτέλεσμα να απομονώνονται και αυτοί από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μεγάλη έρευνα Φράμινχαμ για τις καρδιοπάθειες, που σε πρώτη φάση αφορούσε στην παρακολούθηση περισσοτέρων των 5.000 ατόμων από το 1948, ενώ στη δεύτερη φάση της προστέθηκαν άλλα 5.124 άτομα.

«Εντοπίσαμε ένα εκπληκτικό μοτίβο «μετάδοσης» το οποίο οδηγεί τους ανθρώπους στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης όταν γίνονται μοναχικοί», εξηγεί ο κ. Τζον Κατσιόπο, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Προτού ακόμη χάσουν όλους τους φίλους τους, τα μοναχικά άτομα σκορπούν γύρω τους συναισθήματα μοναξιάς, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες φίλοι να γίνονται και εκείνοι μοναχικοί.

Αυτό σημαίνει, ότι οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να εμπιστεύονται όλο και λιγότερο τους φίλους και τους γνωστούς τους, γεγονός που προκαλεί έναν φαύλο κύκλο που δεν τους βοηθά να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις.

Σύμφωνα με μελέτες, η μοναξιά συνδέεται με νοητικές και ψυχικές νόσους που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Κατσιόπο, η έγκαιρη βοήθεια σε μοναχικά άτομα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Διαβάστε ακόμα:
Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία!
http://www.vita.gr/html/ent/521/ent.8521.asp

Tι σχέση έχετε με τη μοναξιά;
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.5107.asp

Mήπως αισθάνεστε μοναξιά μέσα στην παρέα;
http://www.vita.gr/html/ent/072/ent.2072.asp