Γονιδιακή υπόθεση είναι τελικά το γκριζάρισμα των μαλλιών στις γυναίκες, όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί της εταιρείας Unilever, αφήνοντας κατά μέρους το άγχος και τον τρόπο ζωής που μέχρι τώρα θεωρούνταν κύριοι παράγοντες πρόκλησης του «χιονισμένου» λουκ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 200 ζεύγη μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων γυναικών από τη Δανία, ηλικίας από 59 έως 81 ετών.

Οι ειδικοί μελέτησαν τη διαφορά στο γκριζάρισμα των μαλλιών των εθελοντριών. Παρατήρησαν, λοιπόν, τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των διζυγωτικών διδύμων, οι οποίες και έφεραν τις μεγαλύτερες γονιδιακές διαφορές.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «PLoS One», οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ακόμη και η τριχόπτωση έχει γονιδιακό υπόβαθρο. Είδαν ακόμη ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην αραίωση των γυναικείων μαλλιών φαίνεται να παίζει ο τρόπος και η ποιότητα ζωής.

«Αυτή η έρευνα μας προσφέρει τη δυνατότητα να δούμε το λόγο για τον οποίο ασπρίζουν τα μαλλιά των γυναικών, και είναι πλέον σίγουρο πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν ασκούν τόσο μεγάλη επίδραση όσο πιστεύαμε παλαιότερα», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ντέιβιντ Γκαν.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι ανεξάρτητα με το πόσο αγχωτική μπορεί να είναι η καθημερινότητα μιας γυναίκας, υπάρχουν πολύ ισχυρότερες δυνάμεις οι οποίες οδηγούν στο γκριζάρισμα των μαλλιών», εξηγεί ο ειδικός.

Όπως σχολιάζει από την πλευρά της η κ. Νίνα Γκόουντ από το Βρετανικό Σύλλογο Δερματολόγων: «Αυτό σημαίνει ότι για την πλειονότητα των ανθρώπων το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, συνεπώς το στυλ ζωής δεν επιδρά και πολύ στο πότε τελικά τα μαλλιά θα αρχίσουν να χάνουν το χρώμα τους».

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Διαβάστε ακόμα:
Τα γκρίζα μαλλιά προδίδουν… υγεία!
http://www.vita.gr/html/ent/373/ent.9373.asp

Τέλος στα άσπρα μαλλιά από το στρες
http://www.vita.gr/html/ent/954/ent.7954.asp

Μην τα βάφετε μαύρα !
http://www.vita.gr/html/ent/655/ent.8655.asp