Αποτελεσματικοί σε ποσοστό που φτάνει το 100% στην ανίχνευση καρκινικών όγκων στο στήθος είναι οι υπέρηχοι, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως υπογραμμίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον με επικεφαλής τη δρ. Κονστάνς Λέμαν, οι υπέρηχοι είναι μία πολύ αξιόπιστη, λιγότερο επεμβατική και πιο οικονομική διαγνωστική μέθοδος. Για το λόγο αυτό, αποτελεί το gold standard για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών με βεβαρυμένο ιστορικό.

Τον περασμένο μήνα, οι ειδικοί του US Preventive Services Task Force συνέστησαν στις γυναίκες να μάθουν να κάνουν μόνες τους ψηλάφιση, καθώς πολλές φορές οδηγούνται σε αχρείαστες εξετάσεις, βιοψίες και επεμβάσεις.

«Αυτό μας θορύβησε ιδιαίτερα, γιατί παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού σε νεαρές ηλικίες είναι σπάνιος, ωστόσο μπορεί να συμβεί. Πολλές φορές οι καρκινικοί όγκοι διαγιγνώσκονται γιατί οι γυναίκες εντόπισαν ένα ύποπτο «γρομπαλάκι», αναφέρει η δρ. Λέμαν, προσθέτοντας όμως ότι «η αυτοεξέταση συχνά οδηγεί σε αχρείαστες βιοψίες ή επεμβάσεις. Για να αποφύγουμε όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις, προτείνουμε τη χρήση της κατάλληλης απεικονιστικής μεθόδου», προσθέτει η ίδια.

Η ειδικός πραγματοποίησε δύο μελέτες: Στη μία ανέλυσε τα αποτελέσματα σε περισσότερες από 1.000 εξετάσεις υπερήχων που είχαν γίνει σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών, ενώ στη δεύτερη μελέτησε τα αποτελέσματα εξετάσεων σε γυναίκες από 30 έως 39 ετών.

Και οι δύο μελέτες έδειξαν ότι οι υπέρηχοι κατάφεραν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια και τους καλοήθεις και τους κακοήθεις όγκους. Δεν εντοπίστηκε ένα μικρό ποσοστό καρκινικών όγκων που δεν βρίσκονταν στην εξεταζόμενη περιοχή. Αυτοί ανιχνεύτηκαν τελικά με τη βοήθεια μαστογραφίας.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής στο Σικάγο.

Διαβάστε ακόμα:
Οι μαστογραφίες δεν είναι για όλες
http://www.vita.gr/html/ent/509/ent.10509.asp

Νέες οδηγίες για τις μαστογραφίες
http://www.vita.gr/html/ent/396/ent.10396.asp

19 SOS ερωτήσεις για τη μαστογραφία
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.5336.asp