Ένα «έξυπνο» βραχιόλι το οποίο μετρά διαρκώς τα επίπεδα αλκοόλ στον οργανισμό έχει βοηθήσει σημαντικά τις αμερικανικές αρχές να ελέγχουν τις κινήσεις ατόμων με πρόβλημα αλκοολισμού.

Πρόκειται συνήθως για άτομα που έχουν συλληφθεί λόγω βίαιων πράξεων ή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και, προκειμένου να μη βρεθούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, τίθενται υπό συνεχή παρακολούθηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ Λίντσεϊ Λόχαν, η οποία έχει επανειλημμένως συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένη. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ, η νεαρή ηθοποιός φόρεσε το εν λόγω βραχιόλι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 1% του αλκοόλ που καταναλώνουμε απελευθερώνεται μέσω του δέρματος.

Εκεί ακριβώς οφείλεται και η αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού βραχιολιού διαρκούς αλκοτέστ: Κάθε ώρα απελευθερώνει προς το δέρμα αέρα, προκαλώντας έτσι εξάτμιση του αλκοόλ που πιθανώς να υπάρχει σε αυτό. Στη συνέχεια μετρά τα επίπεδά του. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της εταιρείας που έχει αναλάβει την παρακολούθηση του συστήματος.

Εάν από τα αποτελέσματα διαπιστωθεί η ύπαρξη αλκοόλ στον οργανισμό, τότε η εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος – Aλκοόλ: Ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp

Αλκοόλ, όπως τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/464/ent.9464.asp

«Όχι» στο αλκοόλ καθημερινά
http://www.vita.gr/html/ent/602/ent.8602.asp