Γονιδιακός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποια παιδιά γίνονται υπερβολικά παχύσαρκα, αποκαλύπτει νέα βρετανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, τα παιδιά αυτά, εξαιτίας της απουσίας ολόκληρων τμημάτων του DNA των κυττάρων τους, έχουν ακόρεστη την αίσθηση της πείνας.

Τα στοιχεία της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature». Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό υλικό 300 παχύσαρκων παιδιών, τα οποία μέχρι την ηλικία των 10 ετών είχαν φτάσει τα 100 κιλά, και το εξέτασαν για ελλείψεις ή επιπλέον αντίγραφα γονιδίων.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι κάποια από τα παιδιά αυτά εμφάνιζαν απώλεια ολόκληρων τμημάτων του γενετικού τους υλικού η οποία ευνοεί την παχυσαρκία.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι η απουσία του χρωμοσώματος 16 σχετιζόταν με την έλλειψη ενός συγκεκριμένου γονιδίου που επιτρέπει στον εγκέφαλο να αντιδρά στη λεπτίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλοντας έτσι στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

«Τα παιδιά που φέρουν τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι πολύ πεινασμένα και θέλουν συνέχεια να τρώνε», εκτιμά ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, ο δρ. Σαντάφ Φαρούκι.

Η διαγραφή στο χρωμόσωμα 16 εντοπίζεται στο 1% των υπερβολικά παχύσαρκων παιδιών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έρευνα αυτή εξηγεί λίγα από τα περιστατικά παιδικής παχυσαρκίας, προσθέτει όμως ένα μικρό κομμάτι στο παζλ της επικίνδυνης αύξησης βάρους.

Διαβάστε ακόμα:
Παιδική παχυσαρκία: 5 ναι και 5 όχι
http://www.vita.gr/html/ent/565/ent.1565.asp

Η παχυσαρκία αρχίζει πριν από τα 5!
http://www.vita.gr/html/ent/175/ent.8175.asp

Ανακαλύφθηκε τo ένζυμο της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/723/ent.8723.asp