Πρωτοποριακός εμφυτεύσιμος φακός επαφής υπόσχεται τέλεια όραση, καθώς αποκαθιστά μια σειρά παθήσεων, από καταρράκτη μέχρι αστιγματισμό.
Ο φακός επαφής LAL (light-adjustable lens), όπως ονομάζεται, αναπτύχθηκε από μια αμερικανική εταιρεία και ένα Νομπελίστα επιστήμονα, και έχει ήδη εφαρμοστεί σε περίπου 1.000 ασθενείς παγκοσμίως, ενώ πριν λίγες ημέρες εμφυτεύτηκε για πρώτη φορά στα μάτια βρετανών ασθενών.
«Ουσιαστικά, μπορείς να υποσχεθείς σε άτομα που υποβάλλονται σε επέμβαση καρράκτη ότι μετά την τοποθέτηση των φακών αυτών θα έχουν πλήρη όραση, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό», αναφέρει ο οφθαλμοχειρουργός που πραγματοποίησε τις πρώτες επεμβάσεις στη Βρετανία, δρ. Μπόμπι Κιουρέσι.
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι ορισμένοι μπορούν να φτάσουν ακόμη και στη «σούπερ όραση», δηλαδή σε κάτι καλύτερο από το 20/20 της φυσιολογικής όρασης», υποστηρίζει ο ειδικός.
Κατασκευασμένος από ένα μοναδικό υλικό, ο φουτουριστικός φακός επαφής έχει την ικανότητα να αλλάζει σχήμα ανάλογα με την ένταση του φωτός λέιζερ που αντανακλά σε αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι ο LAL μπορεί να είναι «κομμένος και ραμμένος» στις ανάγκες του κάθε ασθενούς – είτε αυτός έχει καταρράκτη, μυωπία, πρεσβυωπία ή ακόμη και αστιγματισμό, κατά τον οποίο η όραση γίνεται θολή λόγω του μη φυσιολογικού σχήματος του μπροστινού μέρους του οφθαλμού.
«Κάθε μάτι έχει μικροσκοπικές ατέλειες οι οποίες μπορούν να περιορίσουν την όραση. Με το συγκεκριμένο φακό επαφής μπορούμε να τις διορθώσουμε και να προσφέρουμε στους ασθενείς όραση «υψηλής ανάλυσης», λέει γλαφυρά ο δρ. Κιουρέσι.
Η διαδικασία τοποθέτησης του πρωτοποριακού φακού επαφής διαρκεί περίπου 15 λεπτά και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Ο ειδικός κάνει μία τομή μήκους 2 χιλιοστών στον οφθαλμό του ασθενούς και με τη βοήθεια υπερήχων υψηλής συχνότητας αφαιρεί το σημείο εκείνο που προκαλεί τη «θολούρα» στην όραση. Στη συνέχεια, εισαγάγει τον LAL ως ρολό, που στη συνέχεια ξεδιπλώνεται μόνο του.
«Μέσα σε λίγες μόλις ώρες οι ασθενείς αντιλαμβάνονται βελτίωση στην όρασή τους – πολλές φορές η όρασή τους γίνεται καλύτερη από ό,τι ήταν προτού εμφανίσουν το πρόβλημά τους», υποστηρίζει ο δρ. Κιουρέσι.
«Μέχρι να τους ξαναδώ λίγες ημέρες αργότερα, η όραση των ασθενών έχει αποκατασταθεί στο 90%», προσθέτει. Το επόμενο βήμα είναι η «ρύθμιση» του φακού, που γίνεται 10-15 ημέρες μετά την εμφύτευση.
Οι κίνδυνοι από την επέμβαση δεν είναι περισσότεροι από αυτούς μιας εγχείρισης καταρράκτη. Οι ασθενείς θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου για μερικές ημέρες, ενώ για 4-6 εβδομάδες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές σταγόνες για τα μάτια.
Διαβάστε ακόμα:
Βλέποντας με «βιονικά» μάτια
http://www.vita.gr/html/ent/483/ent.10483.asp
Δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.8836.asp
Πώς έσωσα την όρασή μου
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.1340.asp
«Τέλεια» όραση για όλους!
Πρωτοποριακός εμφυτεύσιμος φακός επαφής υπόσχεται τέλεια όραση, καθώς αποκαθιστά μια σειρά παθήσεων, από καταρράκτη μέχρι αστιγματισμό.