Η λήψη αντικαταθλιπτικών θα μπορούσε να κάνει όσους έχουν κατάθλιψη πιο εξωστρεφείς και με λιγότερες νευρώσεις, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Archives of General Psychiatry», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Ιλινόι, μελέτησαν 240 ενήλικες με σοβαρή μορφή κατάθλιψης. Κάποιοι από αυτούς λάμβαναν παροξετίνη (δραστική ουσία που περιέχεται σε αντικαταθλιπτικά), άλλοι ψευδοφάρμακα και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν γνωσιακή θεραπεία (μορφή ψυχοθεραπείας) για έναν χρόνο. Οι ειδικοί είχαν προχωρήσει σε αξιολόγηση της προσωπικότητάς τους πριν την έναρξη του πειράματος.

Όπως παρατήρησαν λοιπόν, όσοι λάμβαναν παροξετίνη μέχρι το τέλος της μελέτης κατέγραφαν επταπλάσια μείωση των νευρώσεων και γίνονταν 3,5 φορές πιο εξωστρεφείς, συγκριτικά με όσους λάμβαναν ψευδοφάρμακα.

Τα νευρωτικά άτομα τείνουν να εμφανίζουν προβλήματα με τη συναισθηματική τους ισορροπία και να είναι αγχώδη, αν όμως γίνουν πιο εξωστρεφή βιώνουν θετικότερα συναισθήματα και γίνονται περισσότερο κοινωνικά.

Διαβάστε ακόμα:
10 ερωτήσεις για τα χάπια της ευτυχίας
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.9013.asp

Τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.8430.asp

Αναποτελεσματικά τα αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/268/ent.5268.asp