Όσοι έχουν μεγάλη περιφέρεια μέσης αντιμετωπίζουν περίπου τον ίδιο καρδιαγγειακό κίνδυνο με τους παχύσαρκους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Ολλανδικού Καρδιολογικού Οργανισμού κατέγραψαν την περιφέρεια μέσης και τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 20.000 Ολλανδών ηλικίας από 20 έως 65 ετών και στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για την επόμενη δεκαετία.

Οι ειδικοί μελέτησαν την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων των συμμετεχόντων σε σχέση με τις διαστάσεις της μέσης τους και της κατάταξής τους στην κλίμακα του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) – ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος κάποιου σε κιλά με το ύψος του σε μέτρα.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι είχαν ΔΜΣ υπέρβαρου αντιμετώπιζαν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακών προβλημάτων, συγκριτικά με όσους διατηρούσαν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Από την άλλη, όσοι κατατάσσονταν στην κατηγορία των υπέρβαρων λόγω της μεγάλης περιφέρειας της κοιλιάς τους αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο.

Όπως εξηγούν οι ολλανδοί επιστήμονες στο επιστημονικό έντυπο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας «European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation», οι άνδρες που έχουν περιφέρεια μέσης πάνω από 102 εκατοστά και οι γυναίκες πάνω από 88 εκατοστά κατατάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων ατόμων βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Οι υγιείς διαστάσεις για τους άνδρες περιορίζονται στα 94 εκατοστά για τους άνδρες και στα 80 εκατοστά για τις γυναίκες.

«Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις ως προς την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, είτε αυτά αποβούν τελικά μοιραία, είτε όχι» αναφέρει η βασική ερευνήτρια κ. Ινέκε Φαν Ντις.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη δράσης ώστε να προληφθούν τα κρούσματα παχυσαρκίας στον πληθυσμό. Και πιστεύω ότι οι παθολόγοι και οι καρδιολόγοι μπορούν να κάνουν ακόμη περισσότερα για να περιορίσουν τα προβλήματα αυτά, ειδικά σε παχύσαρκους ασθενείς κάτω των 65 ετών, όπως φάνηκε και από τη μελέτη» συνεχίζει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Επικίνδυνη η μεγάλη περιφέρεια
http://www.vita.gr/html/ent/931/ent.7931.asp

Τι σου λέει το σώμα σου για σένα
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.10224.asp

Η κοιλίτσα «εγκυμονεί» κινδύνους
http://www.vita.gr/html/ent/906/ent.8906.asp