Νέα θεραπεία βλαστικών κυττάρων, ίσως να αποτελέσει λύση για προβλήματα όρασης που οφείλονται σε βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα.
Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ο ιστός που μοιάζει με διάφανη μεμβράνη και περιβάλλει εξωτερικά τον βολβό του ματιού, προστατεύοντας το. Μια από τις πιο κοινές βλάβες του κερατοειδούς είναι η λέπτυνσή του, η οποία «θολώνει» την όραση.
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι χρησιμοποίησαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου σε γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία είχαν λέπτυνση του κερατοειδούς χιτώνα.
Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα κύτταρα αυτά έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε τύπο ενηλίκων κυττάρων. Μετά την έγχυσή τους στα ποντίκια, τα βλαστικά κύτταρα επιβίωσαν στον οργανισμό τους για περίπου τρεις μήνες και λίγο αργότερα, το πάχος του κερατοειδούς χιτώνα των ποντικιών που είχαν υποβληθεί στη συγκεκριμένη θεραπεία εμφάνισε σημαντική βελτίωση.
Τα ελπιδοφόρα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας.
Διαβάστε ακόμα:
Πώς έσωσα την όρασή μου
http://www.vita.gr/html/ent/340/ent.1340.asp
“‘Οπλο” κατά της τύφλωσης
http://www.vita.gr/html/ent/332/ent.8332.asp
Για δες (με) τα βλαστοκύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/676/ent.8676.asp
Βλαστοκύτταρα για τον κερατοειδή
Νέα θεραπεία βλαστικών κυττάρων, ίσως να αποτελέσει λύση για προβλήματα όρασης που οφείλονται σε βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα.