Όσοι δείχνουν νεότεροι ζουν περισσότερο όπως εκτιμούν δανοί ειδικοί.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας μελέτησαν τις περιπτώσεις 387 ζευγών διδύμων και διαπίστωσαν ότι η εξωτερική εμφάνιση μπορεί να αποτελέσει δείκτη μακροζωίας. Όλοι οι δίδυμοι ήταν ηλικίας μεταξύ 70 και 90 ετών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από νοσοκόμες και καθηγητές να μαντέψουν την ηλικία των διδύμων από φωτογραφίες. Όσοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών και των νοσοκόμων φαίνονταν νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία, έζησαν περισσότερο από τον αδερφό τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Οι ερευνητές, παρόλα αυτά, ισχυρίζονται ότι πίσω από τα χαρακτηριστικά του προσώπου υπάρχει και βιολογική εξήγηση. Το κλειδί, όπως υπογραμμίζουν, αποτελούν τα τελομερή (τμήματα του DNA) στα οποία οφείλεται η δυνατότητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων, ενώ παράλληλα σχετίζονται με το πόσο νέος δείχνει κάποιος.

Στη μελέτη, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα άτομα που μικρόδειχναν είχαν τελικά μακρύτερα τελομερή συγκριτικά με εκείνα των οποίων εικόνα και ηλικία συμβάδιζαν.

Ακόμη και αν επρόκειτο για το ίδιο ζεύγος διδύμων, λοιπόν, τα άτομα που έδειχναν μεγαλύτερα πέθαιναν νωρίτερα από εκείνα που φαίνονταν πιο μικρά.

Από την πλευρά του ο βρετανός καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, ο οποίος διερευνά επίσης τις περιπτώσεις διδύμων, δήλωσε ότι έχει ακριβώς τις ίδιες παρατηρήσεις με εκείνες των δανών συναδέλφων του.

«Προφανώς πρόκειται για έναν συνδυασμό γονιδίων, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο», τονίζει ο καθηγητής. «Εάν ένας ασθενής μοιάζει μεγαλύτερος από την ηλικία του, τότε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός», συμπληρώνει ο βρετανός ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Τα γονίδια της μακροζωίας!
http://www.vita.gr/html/ent/387/ent.10387.asp

S6K1, το γονίδιο της μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.10144.asp

Θα τα εκατοστίσετε;
http://www.vita.gr/html/ent/835/ent.8835.asp