Πρωτοποριακή θεραπεία βλαστικών κυττάρων βοήθησε έναν νεαρό που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας να περπατήσει.

Ο 20χρονος Μπεν Λίχι από την Αυστραλία είχε διαγνωσθεί με τη νόσο το 2008 και, λίγους μήνες αργότερα, καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Πριν από λίγο καιρό υποβλήθηκε σε μια νέα θεραπεία, η οποία με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων «επιτίθεται» στη νόσο και κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Όπως σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, έτσι και στη σκλήρυνση κατά πλάκας το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στον ίδιο τον οργανισμό, δημιουργώντας αντισώματα που στρέφονται εναντίον των ιστών και των οργάνων του σώματος.

Η συγκεκριμένη θεραπεία βλαστικών κυττάρων «στοχεύει» στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, αναστρέφοντας διαταραχές όπως η θολή όραση, η έλλειψη ισορροπίας και η παράλυση.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί έλαβαν βλαστικά κύτταρα από τον νωτιαίο μυελό του νεαρού Μπεν προτού χρησιμοποιήσουν χημικές ουσίες για να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού του. Τα βλαστικά αυτά μεταμοσχεύτηκαν και πάλι στον ασθενή προς «ανεφοδιασμό» του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Σύμφωνα με τον νευρολόγο δρ. Κόλιν Άντριους από την Καμπέρα που παρακολουθεί την πορεία του Μπεν, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά.

«Κατά πάσα πιθανότητα, καταφέραμε να «φρενάρουμε» την εξέλιξη της νόσου», σχολιάζει ο ειδικός. «Τώρα ο Μπεν περπατάει αρκετά καλά και παρατηρείται μόνο μια ήπια αδυναμία στο δεξί του πόδι και περιορισμένη απώλεια όρασης στο ένα μάτι. Εκτός αυτών, η κατάστασή του είναι αρκετά καλή», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Βλαστοκύτταρα για τον κερατοειδή
http://www.vita.gr/html/ent/580/ent.10580.asp

Ένα πανίσχυρο όπλο
http://www.vita.gr/html/ent/349/ent.10349.asp

Mπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp