Εννιά στις 10 μητέρες παρερμηνεύουν τα δεδομένα που αναφέρονται στις συσκευασίες των τροφίμων που αγοράζουν για τα παιδιά τους και αφορούν την θρεπτική τους αξία.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε από μελέτη του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος (BHF). Συγκεκριμένα, οι περισσότερες μητέρες πιστεύουν ότι επειδή στη συσκευασία ενός προϊόντος αναγράφεται ότι αυτό αποτελεί «πηγή ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών», αυτό σημαίνει ότι είναι υγιεινό και καλό για τα παιδιά τους.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το διαφορετικό είδος σήμανσης της θρεπτικής αξίας των τροφίμων μεταξύ των εταιρειών είναι εκείνο που οδηγεί τους καταναλωτές σε μεγάλη σύγχυση.

Συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή μελέτη του BHF συμμετείχαν 1454 γονείς ηλικίας από 16 έως 64 ετών, οι οποίοι είχαν παιδιά κάτω των 15 ετών.

Προέκυψε λοιπόν, ότι περίπου το 76% των μητέρων που διάβαζαν στις συσκευασίες των τροφίμων τον όρο «ολικής άλεσης», πίστευαν ότι τα προϊόντα αυτά είναι υγιεινά.

Το BHF ωστόσο, υπογραμμίζει ότι κάποια δημητριακά που βάσει της συσκευασίας τους παρουσιάζονται στο καταναλωτικό κοινό ως «ολικής άλεσης» με τον ισχυρισμό ότι αποτελούν «πηγή βιταμινών, σιδήρου» ή ότι χαρίζουν «προστασία στην καρδιά και υγεία στον οργανισμό», περιέχουν τόση ζάχαρη όση και ένα ντόνατ.

«Οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα παραπλανητικά τεχνάσματα, ώστε αρκετά προϊόντα για παιδιά να φαίνονται ως υγιεινές διατροφικές επιλογές, ενώ στην πραγματικότητα τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη», αναφέρει ο διευθυντής του BHF, κ. Πίτερ Χόλινς.

«Η συχνή κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας των παιδιών», συμπληρώνει.

Αυτό που θα μπορούσε να βάλει φρένο στο όλο μπέρδεμα των καταναλωτών, θα ήταν η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος παρουσίασης της θρεπτικής αξίας των τροφίμων.

«Ήρθε η ώρα οι εταιρείες παρασκευής τροφίμων να εφαρμόσουν ένα ενιαίο σύστημα σήμανσης που θα δείχνει καθαρά στους καταναλωτές με μια ματιά την θρεπτική αξία των προϊόντων που δίνουν στα παιδιά τους», αναφέρει ο κ. Χόλινς.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Οι θερμίδες… σας λένε ψέματα!
http://www.vita.gr/html/ent/040/ent.10040.asp

Oι νέες ετικέτες των τροφίμων
http://www.vita.gr/html/ent/774/ent.4774.asp

«Πόλεμος» για τις νέες ετικέτες
http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.7898.asp