Οι γιορτινές δραστηριότητες επιβαρύνουν το περιβάλλον, μπορούμε ωστόσο να το προστατεύσουμε κάνοντας πιο οικολογικά Χριστούγεννα.

Οι ειδικοί της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, επισημαίνουν ότι οι καταχρήσεις που κάνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών αποτελούν τεράστια επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Μόνο στις ΗΠΑ, τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπολογίζεται ότι αυξάνονται κατά ένα εκατομμύριο τόνους, ενώ τα απόβλητα (οργανικά και μη) του κάθε νοικοκυριού από την Ημέρα των Ευχαριστιών έως την Πρωτοχρονιά «φουσκώνουν» κατά 25%.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να περιορίσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υπερβολών μας; Ιδού οκτώ συμβουλές που θα μπορούσαν, κατά τους ειδικούς, να οδηγήσουν σε πιο «πράσινα» Χριστούγεννα:

Χρησιμοποιείστε ανακυκλωμένο χαρτί περιτυλίγματος: Φέτος τυλίξτε τα δώρα που θα χαρίσετε με ανακυκλωμένο χαρτί περιτυλίγματος. Φτιάξτε το μόνοι σας (π.χ. από άχρηστα χαρτιά) ή αγοράστε το. Αν πάντως θέλετε να αγοράσετε κανονικό χαρτί περιτυλίγματος, αποφύγετε τα γυαλιστερά επειδή ανακυκλώνονται δύσκολα.

Καθίστε σπίτι: Το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων κατά τη μετακίνησή μας. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις μετακινήσεις μας, υπολογίζοντας σωστά τις διαδρομές μας για χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων και συνεπώς λιγότερες εκπομπές ρύπων.

Χαμηλώστε τη θέρμανση: Εάν μαγειρεύετε και ετοιμάζεστε να υποδεχθείτε κόσμο, χαμηλώστε λίγο τη θέρμανση. Μην ανησυχείτε ότι οι καλεσμένοι σας θα κρυώνουν: το μαγείρεμα, αλλά και η πολυκοσμία θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.

Μέτρο στα λαμπιόνια: Προσπαθήστε να αποφύγετε τον υπερβολικό στολισμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με λαμπιόνια ή προτιμήστε λαμπάκια LED τα οποία καταναλώνουν 90% λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια.

Αγοράστε συσκευασίες «γίγας»: Αντί να αγοράζετε πολλές μικρές συσκευασίες αναψυκτικών ή σνακ προτιμήστε τις μεγαλύτερες και πιο οικονομικές. Ετσι θα περιορίσετε και τον όγκο των σκουπιδιών.

Χρησιμοποιείστε κανονικά πιάτα: Αν και τα πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα είναι πιο πρακτικά όταν φιλοξενούμε πολύ κόσμο, αυξάνουν παρόλα αυτά τα πλαστικά απόβλητα.

Σερβίρετε λιγότερο κρέας: Περιορίστε τα επίπεδα μεθανίου – ένα από τα χειρότερα αέρια του θερμοκηπίου – στην ατμόσφαιρα μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος κατά τη διάρκεια των εορτών. Έτσι, στη θέση της παραδοσιακής γεμιστής γαλοπούλας ή του ψητού προτιμήστε ποικιλία λαχανικών με υποκατάστατα κρέατος π.χ. από τόφου ή σόγια.

Στολίστε ένα πραγματικό έλατο: Και στη συνέχεια ανακυκλώστε το! Σκεφτείτε ότι τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που πωλούνται στο εμπόριο καλλιεργούνται σε ειδικές φάρμες για το σκοπό αυτό. Σε περίπτωση μάλιστα που αγοραστούν σε γλάστρα, τότε μετά τις γιορτές μπορούν να μεταφυτευθούν και πάλι πίσω στη φύση, ή αλλιώς να ανακυκλωθούν προσφέροντας πολύτιμο λίπασμα.

Διαβάστε ακόμα:
Εσείς τι καλή πράξη θα κάνετε φέτος;
http://www.vita.gr/html/ent/025/ent.8025.asp

Λύστε τo παζλ των γιορτών
http://www.vita.gr/html/ent/244/ent.2244.asp

Ναι στις γιορτές, όχι στη λαιμαργία
http://www.vita.gr/html/ent/188/ent.8188.asp