Κατά 40% μπορούν να μειωθούν τα τροχαία, αν το όριο ταχύτητας στις πόλεις περιοριστεί στα 30 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», ο αριθμός των παιδιών που σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 15 χρόνια, χάρη στις ζώνες χαμηλού ορίου ταχύτητας.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έδειξε ότι η επιβολή ορίου ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα – που μεταφράζεται σε περίπου 30 χλμ/ώρα – μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη θανατηφόρων τροχαίων με περίπου 700 θύματα στην περιοχή του Λονδίνου.

Σε αυτές τις ταχύτητες, όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, μόλις ένας στους 40 πεζούς σκοτώνεται σε δυστύχημα συγκριτικά με τον έναν στους πέντε που χάνουν τη ζωή τους στις ζώνες των 30 μιλίων/ώρα – δηλαδή περίπου 50 χλμ/ώρα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία που αφορούσαν οδικές συγκρούσεις, τραυματισμούς και θανάτους στην περιοχή του Λονδίνου, που είχαν συμβεί από το 1986 μέχρι το 2006.

Είδαν λοιπόν ότι η πτώση της τάξεως του 41,9% που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια σε τραυματισμούς και θανάτους από τροχαία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβολή ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου.

Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε σε τραυματισμούς παιδιών ηλικίας κάτω των 11 ετών, αλλά και στα θύματα όλων των ηλικιών που έχασαν τη ζωή τους λόγω απρόσεκτης οδήγησης.

Ο επικεφαλής της μελέτης Κρις Γκράντι τόνισε μάλιστα ότι εάν το μέτρο αυτό εφαρμοζόταν σε περισσότερες περιοχές, τότε αυτό θα μπορούσε να χαρίσει τη ζωή σε περίπου 700 πολίτες ετησίως.

Διαβάστε ακόμα:
Η ζώνη ασφαλείας σώζει τα έμβρυα
http://www.vita.gr/html/ent/635/ent.5635.asp

Ανάποδα το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο
http://www.vita.gr/html/ent/374/ent.9374.asp

Όταν το αυτοκίνητο προβλέπει το τρακάρισμα
http://www.vita.gr/html/ent/633/ent.6633.asp