Ο πόνος του χωρισμού είναι παρόμοιος με το σωματικό πόνο που αισθανόμαστε όταν τραυματιζόμαστε. Τα ενδιαφέροντα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αντιμετωπίζει το ψυχολογικό στρες με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά στον πόνο – απελευθερώνοντας δηλαδή ένα «φυσικό» παυσίπονο.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εμπειρία που βιώνουν οι άνθρωποι που μόλις έχουν χωρίσει μοιάζει αρκετά με την εμπειρία του σωματικού πόνου.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αποφάσισαν να μετρήσουν τα επίπεδα ενός γονιδίου το οποίο ρυθμίζει την απελευθέρωση του φυσικού παυσίπονου του οργανισμού. Έτσι, συγκέντρωσαν δείγμα σάλιου από 122 εθελοντές προκειμένου να εντοπίσουν ποια μορφή του «γονιδίου του πόνου» OPRM1 έφεραν, και στη συνέχεια κατέγραψαν την αντίδρασή τους σε διάφορετικές καταστάσεις.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες πέρασαν από μια αξιολόγηση η οποία υπολόγιζε την ευαισθησία τους στην απόρριψη. Για παράδειγμα, κλήθηκαν να απαντήσουν καταφατικά ή αρνητικά σε φράσεις όπως: «Είμαι πολύ ευαίσθητος στις ενδείξεις ότι κάποιος δεν θέλει να μου μιλήσει».

Στη συνέχεια, οι ειδικοί κατέγραψαν τα συναισθήματα 31 συμμετεχόντων οι οποίοι απορρίφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής δοκιμασίας.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Ναόμι Άιζενμπεργκ, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η αλληλεπικάλυψη μεταξύ του σωματικού και του κοινωνικού πόνου είναι απόλυτα σαφής.

«Ακριβώς επειδή η κοινωνική δικτύωση είναι τόσο σημαντική, το να νιώθει κάποιος πληγωμένος γιατί δεν έχει κοινωνικό κύκλο ίσως να αποτελεί μια προσαρμοστική συμπεριφορά προκειμένου να παραμείνει εντός του δικτύου», αναφέρει η ειδικός.

«Κατά την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, το σύστημα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο διασφαλίζει τις κοινωνικές μας επαφές ίσως να έχει δανειστεί μερικούς από τους μηχανισμούς του συστήματος του πόνου με στόχο τη διατήρηση των κοινωνικών επαφών», εξηγεί η καθηγήτρια Άιζενμπεργκ.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν εκείνα προηγούμενης μελέτης του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, τα οποία είχαν δείξει ότι η περιγραφή της απόρριψης σαν «μαχαίρι στην καρδιά», ίσως τελικά να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μεταφορά.

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ: Υπάρχει ζωή µετά το χωρισµό
http://www.vita.gr/html/ent/827/ent.7827.asp

Ας µιλήσουµε επιτέλους για τους πρώην µας…
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.8215.asp

Mπορούμε να μιλάμε μετά το χωρισμό;
http://www.vita.gr/html/ent/698/ent.1698.asp