Το τρέξιμο μπορεί να βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας υγεία, ωστόσο πολλά αθλητικά παπούτσια ασκούν ισχυρή πίεση στις αρθρώσεις και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «PM&R: The journal of injury, function and rehabilitation», οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι αρκετά αθλητικά παπούτσια μπορούν κατά το τρέξιμο να προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη σε γόνατα, ισχίο και αστραγάλους από ότι θα πάθαινε κάποιος που θα έτρεχε ξυπόλητος ή θα περπατούσε με ψηλοτάκουνες γόβες!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 37 νεαρές γυναίκες, οι οποίες έτρεχαν φορώντας παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν έφερε ιστορικό μυοσκελετικών τραυματισμών και όλες τους έτρεχαν κατά μέσο όρο 24 χλμ. την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές έδωσαν στις εθελόντριες τα ίδια παπούτσια για τρέξιμο και στη συνέχεια τις έβαλαν να τρέξουν πάνω σε έναν διάδρομο. Με τη βοήθεια ενός ειδικού συστήματος ανάλυσης της κίνησης, κατέγραψαν τις πιέσεις που ασκούνταν στις αρθρώσεις τους όταν έτρεχαν με ή χωρίς παπούτσια.

Προς μεγάλη τους έκπληξη λοιπόν, είδαν ότι κατά το τρέξιμο με τα αθλητικά, η εσωτερική στρέψη του ισχίου αυξανόταν κατά 54%, η κάμψη του γονάτου αυξανόταν κατά 36% και η κακή ευθυγράμμιση του γονάτου κατά 38% , συγκριτικά με όταν οι εθελόντριες έτρεχαν ξυπόλητες.

Διαβάστε ακόμα:
Καιρός «να πάρουν πόδι» από τα πόδια σας
http://www.vita.gr/html/ent/433/ent.9433.asp

Ηappy Feet! Χωρίς κότσι, χωρίς πόνο
http://www.vita.gr/html/ent/624/ent.8624.asp

Η ζωή πάνω σε ψηλά τακούνια
http://www.vita.gr/html/ent/821/ent.5821.asp