Όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι τρισδιάστατες προβολές, τόσο πιο επώδυνες μπορεί να είναι για ορισμένους, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαταράσσουν τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια και ο εγκέφαλος έχουν συνηθίσει να «αντιλαμβάνονται» την εικόνα.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει προχωρήσει βελτιώνοντας την ποιότητα της εικόνας και προσφέροντας τη δυνατότητα τρισδιάστατης προβολής, ωστόσο υπάρχουν άτομα που κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας 3D δηλώνουν ότι παθαίνουν δυνατό πονοκέφαλο.

«Μια 3D ταινία, είτε στον κινηματογράφο είτε στην τηλεόραση, αποτελεί μια τελείως νέα αισθητηριακή εμπειρία, κάτι που «μεταφράζεται» σε μεγαλύτερη εγκεφαλική και νοητική δραστηριότητα, με πιθανή συνέπεια την εμφάνιση πονοκεφάλου», εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Μάικλ Ρόζενμπεργκ της Ιατρικής Σχολής Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Η καθηγήτρια Οφθαλμολογίας και Νευρολογίας Ντέμπορα Φρίντμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, εξηγεί ότι οι οφθαλμαπάτες που δημιουργούν οι τρισδιάστατες ταινίες, διαταράσσουν τον τρόπο που τα μάτια και ο εγκέφαλος έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται.

«Εάν μάλιστα υπάρχουν οφθαλμολογικά προβλήματα, τότε ο εγκέφαλος καταβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, με αποτέλεσμα να προκαλείται πονοκέφαλος», υποστηρίζει η ίδια.

Κάποια άτομα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην όρασή τους, κατά τον οφθαλμίατρο δρ Τζον Χέιγκαν και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τρισδιάστατες ταινίες. Όσοι πάσχουν από προβλήματα στους μυς των ματιών, έχουν επίσης πρόβλημα κατά την επεξεργασία των τρισδιάστατων εικόνων.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού 3D σε κινηματογραφικές αίθουσες RealD, κ. Ρικ Χάινεμαν, παραδέχεται ότι πιθανότατα οι πονοκέφαλοι και η ναυτία που βίωναν αρκετοί από τους θεατές να αποτέλεσαν ένα από τα εμπόδια της εξάπλωσης των τρισδιάστατων ταινιών. Η νέα τεχνολογία, υποστηρίζει ωστόσο, έχει καταγράψει σημαντικές βελτιώσεις με αποτέλεσμα την πιο άνετη παρακολούθηση.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος – Πονοκέφαλος: Η διάθεση στο ON! Ο πονοκέφαλος στο OFF!
http://www.vita.gr/html/ent/614/ent.8614.asp

Πού σας πονάει ο πονοκέφαλος; (5 σημεία με διαφορετική αντιμετώπιση)
http://www.vita.gr/html/ent/159/ent.1159.asp

Δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.8836.asp