Για κάθε ώρα που καθόμαστε στον καναπέ μας παρακολουθώντας τηλεόραση, ο κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνεται κατά 18%!

Τα ανησυχητικά νέα μας φέρνουν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Καρδιάς & Διαβήτη Baker IDI στη Βικτόρια, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι κάθε μορφή καθιστικής απασχόλησης – από την παρακολούθηση τηλεόρασης μέχρι τη δουλειά γραφείου – αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας.

«Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πολύωρη ακινησία και το θάνατο από παθολογικά αίτια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Ντέιβιντ Ντάνσταν.

Παρακολουθώντας τις καθημερινές συνήθειες 8.800 ενηλίκων για ένα διάστημα περίπου 7 ετών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάθε ώρα που περνάμε καθισμένοι απέναντι από τον τηλεοπτικό μας δέκτη μας, αυξάνει κατά 18% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ εξίσου υψηλός εμφανίζεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Μάλιστα όσοι ξοδεύουν περισσότερες από 4 ώρες την καθισμένοι μπροστά από την TV, αντιμετωπίζουν έως και 80% αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με αυτούς που βλέπουν λιγότερες από 2 ώρες, ενώ αντιμετωπίζουν κατά 46% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Έξι χρόνια μετά, 87 από τους συμμετέχοντες πέθαναν τελικά από καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλοι 125 πέθαναν από καρκίνο. Όπως μάλιστα διαπίστωσαν οι ειδικοί, η συσχέτιση μεταξύ των θανάτων αυτών και της καθιστικής ζωής ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου όπως π.χ. το κάπνισμα ή η υπέρταση.

«Οι περισσότεροι μεταφέρονται καθημερινά από τη μια καρέκλα στην άλλη – από το κάθισμα του αυτοκινήτου τους, στην καρέκλα του γραφείου τους, για να καταλήξουν το βράδυ στην πολυθρόνα μπροστά από την τηλεόρασή τους», λέει ο δρ Ντάνσταν.

«Ειδικά όταν κάποιος έχει πρόβλημα βάρους, το να παραμένει σε ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα», εξηγεί ο ερευνητής.

Όμως και οι αδύνατοι κινδυνεύουν. Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και όσοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρους τους ενδέχεται να εμφανίσουν αυξημένα λιπίδια και σάκχαρο, αν κάθονται πολλές ώρες είτε μπροστά στην τηλεόραση ή στο γραφείο τους κτλ.

Διαβάστε ακόμα:
Κλείστε …μάτι και TV
http://www.vita.gr/html/ent/347/ent.9347.asp

Πατήστε το «off» στην κατάθλιψη
http://www.vita.gr/html/ent/251/ent.10251.asp

«12 χρόνια μικρότεροι αν γυμνάζεστε!»
http://www.vita.gr/html/ent/756/ent.5756.asp