Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) τονίζει ότι μέχρι στιγμής οι περισσότερες από τις συνολικά 1.024 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που έλαβε μέχρι και την Κυριακή 03.01.2010, δεν είναι σοβαρές.

Ωστόσο, «οι 41 από αυτές, αφορούν σε ιατρικά επιβεβαιωμένες και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Κατεγράφησαν μάλιστα δύο περιπτώσεις που αφορούν σε σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα σε εγκύους μετά τη χορήγηση του εμβολίου της νέας γρίπης.

Στη μια περίπτωση, η μητέρα έχασε το έμβρυο κατά την 34η εβδομάδα, γεγονός που διαπιστώθηκε 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό της. Στη δεύτερη πάλι, ο ενδομήτριος θάνατος αφορούσε βρέφος 22 εβδομάδων, ο οποίος ανακαλύφθηκε 16 μέρες μετά τον εμβολιασμό της εγκύου.

«Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος και βρίσκεται σε εξέλιξη η περαιτέρω διερεύνησή τους» αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως εκτιμά ο ΕΟΦ, τα συμπτώματα που περιγράφονται στις αναφορές δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον εμβολιασμό αλλά ενδέχεται να οφείλονται σε υποκείμενη νόσο ή άλλα φάρμακα που χορηγούνται στους εμβολιαζόμενους παράλληλα με το εμβόλιο.

Και την ώρα που στη χώρα μας οι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης συνεχίζονται με μειωμένους πάντως ρυθμούς, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ξεσπάσει σκάνδαλο ως προς το αν ο Η1Ν1 θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί «πανδημία».

Ήδη αρκετές χώρες έχουν ακυρώσει τις παραγγελίες εμβολίων, καθώς διαπίστωσαν ότι τελικά ο κίνδυνος δεν είναι όσο μεγάλος είχε αρχικά παρουσιαστεί.

Μάλιστα, βουλευτές από 11 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν ένα κείμενο-«καταπέλτη» με το οποίο απαιτούν από το Συμβούλιο την άμεση σύσταση επιτροπής για την ενδελεχή έρευνα της «απειλής των ψευδών πανδημιών για την υγεία».

Επικεφαλής της προσπάθειας των αγανακτισμένων ευρωβουλευτών είναι ο γερμανός επιδημιολόγος Βόλφγκανγκ Βόνταργκ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα, όταν είχε ένθερμα υποστηρίξει ότι η πανδημία δεν είναι τίποτε άλλο από μια κερδοσκοπική «φούσκα», είχε δεχθεί το δριμύ κατηγορώ αρκετών ειδικών.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στο κείμενο, μια ήπια επιδημία γρίπης η οποία τελικά δεν αποφέρει τους εκτιμώμενους θανάτους, μεταμορφώθηκε εν μία νυκτί σε «ψευδή πανδημία».

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο της εκατονταετίας» αναφέρου,ν απαιτώντας την άμεση διερεύνηση «των επιπτώσεων της πανδημίας και του κόστους της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Και φυσικά ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν φαίνεται να γλιτώνει από τα βέλη που εξαπέλυσαν οι βουλευτές, καθώς τον καταγγέλλουν ότι έκρινε με περισσή ευκολία ότι πρόκειται για πανδημία δύο μόλις μήνες μετά την εμφάνιση του Η1Ν1 και χωρίς να έχει τον απαιτούμενο χρόνο για ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση της ταυτότητας του ιού.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες «υποκίνησαν την κατασπατάληση πόρων που προορίζονταν για την υγεία προς όφελος αναποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού» προκειμένου να αποκομίσουν «τεράστια κέρδη, χωρίς κανένα ρίσκο», ενώ τονίζουν ότι «εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στους κινδύνους των άγνωστων παρενεργειών των εμβολίων που δεν ήταν επαρκώς δοκιμασμένα».

Διαβάστε ακόμα:
Χαμηλή η θνησιμότητα του Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/592/ent.10592.asp

Το κρυολόγημα κατά του Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.10379.asp

Πώς «χτυπά» ο Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/190/ent.10190.asp