Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν πρωτοποριακά επιθέματα τεχνητού δέρματος, ικανά να μεταφέρουν γονιδιακές θεραπείες μέσω του δέρματος χωρίς την ανάγκη ενέσεων.

Οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στο Μέριλαντ έφτιαξαν ένα υλικό που μοιάζει με τζελ και αποτελείται από διάφορες στοιβάδες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ανθρώπινο δέρμα. Στη συνέχεια εισήγαγαν σε αυτό κολπικό νατριουρητικό πεπτίδιο (ANP- το οποίο εκκρίνεται φυσικά από τα καρδιακά κύτταρα και μειώνει την αρτηριακή πίεση επειδή διαστέλλει τα αγγεία) και προχώρησαν σε δοκιμές σε ποντίκια.

Είδαν λοιπόν, ότι μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες τα επιθέματα είχαν γίνει αντιληπτά από τον οργανισμό των τρωκτικών ως φυσικό δέρμα και είχαν ήδη αρχίσει να χορηγούν επιτυχώς το ANP στο κυκλοφορικό τους σύστημα.

Με τη συγκεκριμένα θεραπεία μάλιστα ελαττώθηκε η αρτηριακή πίεση, η οποία συνέχισε να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και όταν οι ειδικοί χορήγησαν στα πειραματόζωα τροφή πλούσια σε αλάτι.

«Το δέρμα αποτελεί έναν καλό στόχο γιατί είναι προσβάσιμο» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζον Φόγκελ. «Εάν κάτι πάει στραβά, μπορείς απλώς να αφαιρέσεις το επίθεμα» εξηγεί.

Στην παρούσα φάση οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να ελέγχουν ή να αυξάνουν την δόση των ουσιών που απελευθερώνει το επίθεμα στον οργανισμό. Στόχος τους – μεταξύ άλλων – είναι η ανακούφιση χιλιάδων διαβητικών ασθενών από την ταλαιπωρία των συνεχών τσιμπημάτων για της απαραίτητες μετρήσεις.

«Στην περίπτωση του διαβήτη, μπορεί κανείς να φανταστεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης με συνεχή ρυθμό» αναφέρει ο δρ. Φόγκελ. «Θα μπορούσαμε απλώς να εισαγάγουμε μια ουσία που να ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα» προσθέτει.

Διαβάστε ακόμα:
Τεχνητές φλέβες και αρτηρίες
http://www.vita.gr/html/ent/728/ent.6728.asp

Τεχνητά ωάρια και σπερματοζωάρια
http://www.vita.gr/html/ent/790/ent.5790.asp