Επικάλυψη –καρκινογόνου- καδμίου, προκειμένου να φαίνονται αστραφτερά, έχουν τα φθηνά κοσμήματα και αξεσουάρ με χώρα προέλευσης την Κίνα, αποδεικνύει μελέτη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press.

Παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τοξικών ουσιών για την υγεία των καταναλωτών, προτεραιότητά των εταιρειών παραμένει το μειωμένο κόστος παραγωγής, γεγονός που τις οδηγεί σε φθηνές λύσεις όπως π.χ. το κάδμιο – μια χημική ουσία που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν καρκινογόνο.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας του Associated Press έχει προκαλέσει πανικό στην Κίνα. Κινέζος αξιωματούχος μάλιστα έσπευσε να δηλώσει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα εξετάσει ενδελεχώς το πρόβλημα που πλήττει τον τομέα των εξαγωγών της.

«Η δουλειά είναι δουλειά και όλα εξαρτώνται από τον πελάτη», αναφέρει ο διευθυντής του καταστήματος χονδρικής πώλησης κοσμημάτων Suiyuan Jewelry Shop, κ. Χε Χουίχουα.

«Φτιάχνουμε αυτό που παραγγέλνουν οι πελάτες μας. Εάν πληρώσουν περισσότερο, τότε κι εμείς χρησιμοποιούμε καλύτερες πρώτες ύλες και το αντίθετο. Για λίγα σεντς έως λίγα δολάρια, μπορούμε να φτιάξουμε το ίδιο κόσμημα με διαφορετικές πρώτες ύλες», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κινέζος έμπορος.

Από αναλύσεις που πραγματοποίησε το Associated Press, διαπίστωσε ότι 12 από τα 103 παιδικά κοσμήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, περιέχουν κάδμιο σε ποσοστό τουλάχιστον 10%. Ορισμένα μάλιστα είναι κατασκευασμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου από κάδμιο, αφού η περιεκτικότητα του επικίνδυνου χημικού σε κάποια από αυτά αγγίζει ακόμη και το 90%!

Τα αποτελέσματα αυτά, οδήγησαν την αμερικανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων WalMart Stores Inc στην απόσυρση των επικίνδυνων κινεζικών προϊόντων.

Στην κορυφή της λίστας, φιγουράρει ένα βραχιόλι με την ονομασία «Best Friends» που διατίθεται από τα καταστήματα Claires, του οποίου η περιεκτικότητα σε κάδμιο εκτοξεύεται στο 89%-91%.

Τα ευρήματα αυτά, κινητοποίησαν και την αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, η οποία ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τα εν λόγω προϊόντα.

Διαβάστε ακόμα:
Τοξικά παιδικά παιχνίδια
http://www.vita.gr/html/ent/675/ent.10675.asp

Τα «κρυφά» τοξικά που έχετε σπίτι σας
http://www.vita.gr/html/ent/154/ent.7154.asp

Έκζεμα: Φταίνε οι στενές επαφές

http://www.vita.gr/html/ent/504/ent.5504.asp