Ένα απλό τεστ το οποίο θα γίνεται εύκολα και γρήγορα κατά την επίσκεψή μας στον οφθαλμίατρο, θα μπορεί να ανιχνεύει κατά πόσο κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε Αλτσχάιμερ ή άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, ακόμη και 20 χρόνια προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του University College του Λονδίνου, το μη επεμβατικό και ιδιαίτερα οικονομικό τεστ βασίζεται σε ένα κολλύριο, μετά την εφαρμογή του οποίου οι ειδικοί θα φωτογραφίζουν τα μάτια του εξεταζόμενου με τη βοήθεια μιας κάμερας υπερύθρων.

Με την τεχνική αυτή οι ειδικοί θα εντοπίζουν τα νεκρά κύτταρα του ματιού με τη βοήθεια ενός χημικού δείκτη που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Τα νεκρά κύτταρα θεωρούνται ενδεικτικά του Ατλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων.

«Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελεί τη συνέχεια του εγκεφάλου», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Φραντσέσκα Κορντέιρο.

«Στο μέλλον θα είναι εφικτό κατά την επίσκεψή μας στον οφθαλμίατρο, πέρα από την κατάσταση της όρασής μας, να εξετάζουμε και την κατάσταση του εγκεφάλου μας», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Οι κλινικές δοκιμές της τεχνικής αναμένεται να ξεκινήσουν σε ανθρώπους σύντομα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν όλα πάνε καλά, το πρωτοποριακό τεστ θα μπορεί να είναι διαθέσιμο σε δύο χρόνια από σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:
Αλτσχάιμερ, ελπίδες και ερωτηματικά
http://www.vita.gr/html/ent/694/ent.9694.asp

Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp

Θα «ξεχάσουμε» το Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/962/ent.8962.asp