«Ασπίδα» και κατά του καρκίνου του στομάχου αποδεικνύεται η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη.

Τα καλά νέα για τους μεσογειακούς λαούς ή όσους υιοθετούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition».

Η αντικαρκινική δράση του μεσογειακού διατροφικού μοτίβου ήταν ήδη γνωστή, ωστόσο στην πρόσφατη μελέτη οι ειδικοί αποφάσισαν να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ογκολογίας της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, με επικεφαλής τον Dr. Carlos A. Gonzalez, ανέλυσαν δεδομένα της Ευρωπαϊκής Προοπτικής Μελέτης Διερεύνησης της Διατροφής και του Καρκίνου (EPIC) που αφορούσαν 485.044 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35-70 ετών από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Προχώρησαν σε αξιολόγηση της διατροφικής τους συμπεριφοράς και μελέτησαν το κατά πόσο πλησιάζει ή παρεκκλίνει από τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, βαθμολογώντας τη με μια κλίμακα 18 βαθμών.

Μετά από εννέα χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από τα άτομα αυτά, τα 449 ανέπτυξαν καρκίνο του στομάχου. Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι όσοι υιοθετούσαν περισσότερα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής στο καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα αντιμετώπιζαν κατά 33% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.

Συγκεκριμένα, όπως είδαν οι ειδικοί, ο κίνδυνος ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου φάνηκε να μειώνεται κατά 5% για κάθε ένα βαθμό (στην κλίμακα των 18) που αυξανόταν η βαθμολογία του καθενός από τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Μόλις το 23% όσων διαγιγνώσκονται με γαστρικό καρκίνο καταφέρνουν να επιβιώσουν για περίπου πέντε χρόνια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα ότι η διαμόρφωση νέων διατροφικών συστάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό και την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.

Διαβάστε ακόμα:
«Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή!
http://www.vita.gr/html/ent/955/ent.6955.asp

Μεσογειακή διατροφή κατά του διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/635/ent.6635.asp

«Ασπίδα» ενάντια στο άσθμα η μεσογειακή διατροφή
http://www.vita.gr/html/ent/809/ent.4809.asp