Μια νέα θεραπεία βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων του αίματος δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Είναι πολύ πιθανό ότι η νέα θεραπεία θα καταργήσει την ανάγκη εύρεσης συμβατού μυελού των οστών για μεταμόσχευση, θα μηδενίσει επομένως και τον κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο Φρεντ Χάτσινσον στο Σιάτλ, κατάφεραν να αναπτύξουν στο εργαστήριο βλαστικά και προγονικά κύτταρα -δηλαδή κύτταρα όμοια με τα βλαστοκύτταρα, που μπορούν να εξελιχθούν σε διαφόρους τύπους κυττάρων- με αίμα που έλαβαν από την περιοχή του ομφάλιου λώρου, τα οποία στη συνέχεια χορήγησαν σε ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η θεραπεία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη βελτίωση της υγείας των ασθενών, αλλά και τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου που αντιμετώπιζαν.

«Η πραγματική καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι μπορέσαμε να καλλιεργήσουμε βλαστικά και προγονικά κύτταρα στο εργαστήριο με στόχο την αύξηση του αριθμού τους», εξηγεί δρ.Κολίν Ντάλανι, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, μέλος του Τμήματος Κλινικών Δοκιμών του Κέντρου Χάτσινσον και βοηθός καθηγήτρια του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Όταν αυτά στη συνέχεια χορηγηθούν σε κάποιον ασθενή, αυξάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια και άλλα συστατικά του αίματος», προσθέτει.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

Διαβάστε ακόμα:
Βλαστοκύτταρα για τον κερατοειδή
http://www.vita.gr/html/ent/580/ent.10580.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Mπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp