Μια νέα θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού που ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες κατάφερε να καταστρέψει μεγάλους καρκινικούς όγκους, αλλά και να περιορίσει την ανάγκη μαστεκτομής κατά 90%.

Η θεραπεία ονομάζεται Focused Microwave Thermotherapy (εστιασμένη θερμοθεραπεία μικροκυμάτων) και βασίζεται σε μια διαφορετική εκδοχή της τεχνολογίας των μικροκυμάτων που είχε χρησιμοποιηθεί στο αμερικανικό αμυντικό πρόγραμμα Star wars. Τα ελπιδοφόρα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα και αναμένεται να δημοσιευθούν αναλυτικά στο επιστημονικό έντυπο «Annals of Surgical Oncology».

«Η συγκεκριμένη θεραπεία αποτελεί εξαιρετική πρόοδο για τις γυναίκες που βρίσκονται στα τελικά στάδια της νόσου. Τώρα, οι περισσότερες ασθενείς που έχουν μεγάλους όγκους (2,5-3,75 εκατοστά) χάνουν το στήθος τους. Με τη θεραπεία αυτή όμως σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, μπορούμε να «σκοτώσουμε» τον καρκίνο και να σώσουμε τον υγιή ιστό», εξηγεί ο διευθυντής του τμήματος Ογκολογικής Χειρουργικής του πανεπιστημίου δρ. Ουίλιαμ Ντούλι.

Μέσα στους άμεσους στόχους των ειδικών τώρα είναι ένας νέος κύκλος κλινικών δοκιμών εντός του έτους, προκειμένου να δοκιμάσουν τη θεραπεία σε ακόμη μεγαλύτερους όγκους (3,75-12,5 εκ.).

Όταν οι ειδικοί εφάρμοσαν τη θερμοθεραπεία μέσα στις πρώτες δύο ώρες από τη χημειοθεραπεία, διαπίστωσαν ότι οι όγκοι των ασθενών συρρικνώνονταν αστραπιαία, με αποτέλεσμα το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκαν μαστεκτομή να κάνει βουτιά από το 75% στο 7%.

Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή θεραπευτική μέθοδος θεωρητικά μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε όργανο που έχει προσβληθεί από καρκίνο. Οι Αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν επίσης να μελετήσουν μια παράπλευρη ενέργεια της γρήγορης διάλυσης του όγκου: το ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα! Όπως εξηγούν, η ταχεία απελευθέρωση καρκινικών πρωτεϊνών στο αίμα προκαλεί ανοσολογική αντίδραση που θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες μετάστασης!

Διαβάστε ακόμα:
8 τρόποι να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/043/ent.10043.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

«Φως» στον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.9486.asp