Οι αντικολλητικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη συνδέονται με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, εκτιμά νέα βρετανική μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί των Πανεπιστημίων του Έξετερ και του Πλύμουθ, ανακάλυψαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις της ουσίας PFOA (περφλουορο-οκτανοϊκό οξύ) στο αίμα έδειξαν να διπλασιάζουν την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών του θυρεοειδούς, επιδρώντας έτσι στον μεταβολισμό του οργανισμού.

«Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη των επιπτώσεων της έκθεσής μας στη συγκεκριμένη ουσία, η οποία εντοπίζεται στο περιβάλλον και τα νοικοκυριά», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Ταμάρα Γκάλογουει.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουμε» συμπληρώνει η ειδικός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη των ανθρώπων να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην υγεία τους οι ουσίες που βρίσκονται στο σπίτι τους.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, αποτελούν μια κοινή πάθηση που υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου 1 στις 50 γυναίκες και 1 στους 1000 άνδρες, σε κάποια φάση της ζωής τους. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός, όσο και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τους παλμούς της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος και πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού όπως π.χ. τον μεταβολισμό, την αναπαραγωγική ικανότητα, τη διαδικασία της πέψης και τη νοητική υγεία.

Το PFOA είναι ένα σταθερό χημικό, το οποίο δημιουργήθηκε για να απωθεί τη θερμότητα, το νερό, τη λιπαρότητα και τους λεκέδες. Χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή διαφόρων αντικειμένων για το σπίτι όπως π.χ. μαγειρικά σκεύη, αδιάβροχα ρούχα, χαλιά, καναπέδες, κουρτίνες, αντικείμενα ανθεκτικά στη φωτιά κ.ά.

Για αρκετά χρόνια υπήρχε η υποψία ότι το συγκεκριμένο χημικό προκαλούσε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Τώρα, όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Environmental Health Perspectives» οι υποψίες αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνονται για πρώτη φορά μέσα από τη μελέτη των βρετανών επιστημόνων.

Διαβάστε ακόμα:
O θυρεοειδής προτιμά την… εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/526/ent.6526.asp

O οργανισμός μου «τρελάθηκε». Mήπως φταίει ο θυρεοειδής;
http://www.vita.gr/html/ent/355/ent.1355.asp

Τελικά έφταιγε ο θυρεοειδής
http://www.vita.gr/html/ent/251/ent.1251.asp