Τα επτά μυστικά της μακροζωίας αποκαλύπτουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της δρ. Κλάιντ Γιάνσι, οι περισσότεροι 50ρηδες που ακολουθούν τα συγκεκριμένα βήματα μπορούν να ζήσουν άλλα 40 χρόνια μακριά από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Η ομάδα των ειδικών μάλιστα δημιούργησε ένα διαδικτυακό κουίζ για να δείξει στους αναγνώστες πόσο κοντά στην «ιδανική» κατάσταση βρίσκονται. Εάν αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα, τότε προσφέρουν πρακτικές λύσεις για την βελτίωσή τους.

«Οι επτά αυτοί παράγοντες – εάν μπορεί κάποιος να τους ακολουθήσει πιστά ή να τους ελέγξει – καταλήγουν να αποτελούν το ελιξίριο της νεότητας της καρδιάς», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και καρδιολόγος, δρ. Ντόναλντ Μ. Λόιντ-Τζόουνς.

«Ακολουθώντας τους κάποιος μπορεί να ζήσει περισσότερα χρόνια με υγεία, να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής σε προχωρημένη ηλικία, να χρειάζεται λιγότερα φάρμακα και περιορισμένη ιατρική περίθαλψη», επισημαίνει ο ειδικός.

Ιδού λοιπόν οι επτά «χρυσές» απαντήσεις που υπόσχονται μια δυνατή καρδιά σε όσους έχουν απαντήσει θετικά όπως παρουσιάζονται στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου «Circulation»:

  1. Δεν έχω καπνίσει ποτέ ή το έκοψα πριν από έναν χρόνο.
  2. Έχω Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 25.
  3. Ακολουθώ εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο περιλαμβάνει 150 λεπτά ήπιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.
  4. Εφαρμόζω τουλάχιστον τέσσερις από τις παρακάτω διατροφικές προτάσεις: καταναλώνω 4,5 κούπες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, 100 γρ. ψαριού δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, 30 γρ. φυτικών ινών δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα, λιγότερο από 1,5 mg αλάτι την ημέρα, δεν πίνω περισσότερο από ένα λίτρο σακχαρούχων ποτών την εβδομάδα.
  5. Η χοληστερόλη μου είναι κάτω από 200.
  6. Η αρτηριακή μου πίεση είναι κάτω από 120/80.
  7. Η τιμή της γλυκόζης νηστείας στο αίμα μου είναι κάτω από 100.
Οι ειδικοί υπολογίζουν το σκορ του καθενός με άριστα το 10. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσω του συγκεκριμένου κουίζ και των απαντήσεων που θα δώσουν οι χρήστες μπορούν να καταλάβουν εύκολα και γρήγορα κατά πόσο οι καθημερινές τους συνήθειες τους ωφελούν ή όχι. Κι αυτό, γιατί όπως αναφέρουν, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι προσέχουν τον τρόπο ζωής τους σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει πραγματικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι ξαφνιάζονται με τα αποτελέσματα του τεστ.

Διαβάστε ακόμα:
Plac test: Τι «λέει» για την καρδιά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/427/ent.10427.asp

Αρρυθμίες: Όταν η καρδιά χάνει το «μέτρο» της
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.9431.asp

Γερή καρδιά: bye bye… by pass
http://www.vita.gr/html/ent/012/ent.9012.asp