Πλαστά αδυνατιστικά χάπια πωλούνται μέσω Διαδικτύου, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΕΑ εντοπίστηκε πλαστό αδυνατιστικό χάπι -το γνωστό Alli της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline, που χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού-, το οποίο δεν περιέχει τη δραστική ουσία ορλιστάτη, όπως θα έπρεπε.

Αντίθετα, οι ειδικοί ανίχνευσαν σε αυτό την ουσία σιβουτραμίνη, η οποία απαγορεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν αποδείχτηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.

Οι ιστοσελίδες που εμπορεύονται το επικίνδυνο φάρμακο έχουν έδρα στις ΗΠΑ, ωστόσο οι βρετανικές αρχές προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να είναι διαθέσιμο μέσω Διαδικτύου και σε άλλες χώρες.

«Η τάση της αυτο-διάγνωσης και της αυτο-συνταγογράφησης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά πέραν τούτου εάν μια ιστοσελίδα δεν φέρει την απαραίτητη σήμανση επίσημων φορέων, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τα φάρμακα που εμπορεύεται να είναι πλαστά», επισημαίνει ο κ. Μικ Ντιτς από τη βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν τη συσκευασία του Alli για τη γνησιότητά της. Οι ενδείξεις που θα πρέπει να αναζητήσουν είναι η έλλειψη κωδικού σε ένα από τα δύο αναδιπλούμενα άκρα της συσκευασίας, γεγονός που σημαίνει ότι το φάρμακο είναι πλαστό. Επιπλέον, στο εσωτερικό της συσκευασίας, η καρτέλα των χαπιών δεν αναγράφει στο πίσω μέρος της «sealed for your protection», ενώ στη θέση των χαπιών μπορεί να υπάρχει σκόνη.

«Η αγορά αδυνατιστικών φαρμάκων μέσω μη ελεγχόμενων ιστοσελίδων αποτελεί έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο τρόπο αδυνατίσματος», εξηγεί ο κ. Ντιτς. «Ο καταναλωτής δεν γνωρίζει τι παίρνει και η κατάστασή του δεν παρακολουθείται από κάποιον ειδικό. Δεν αξίζει να παίρνει κανείς ένα τόσο μεγάλο ρίσκο», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:
Μην αγοράσετε αυτά τα χάπια
http://www.vita.gr/html/ent/237/ent.8237.asp

Αδυνατιστικό χάπι προκαλεί ηπατικά προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/635/ent.9635.asp

Προϊόντα αδυνατίσματος στα φαρμακεία
http://www.vita.gr/html/ent/135/ent.6135.asp